Τόποι του Κόσμου: Cargèse

Η φωτογραφία της ημέρας

απο Cyclades Open

Το Cargèse βρίσκεται στη δυτική Κορσική στη Γαλλία, σε απόσταση 27χλμ. από το Ajaccio και έχει περίπου 1.300 κατοίκους.

Το χωριό ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους απογόνους μιας ομάδας 600 περίπου της πατριάς των Στεφανοπουλαίων, που είχαν μεταναστεύσει από το Οίτυλο στην Κορσική το 1675, μετά από μια βεντέτα με την άλλη μεγάλη πατριά της Μάνης, τους Γιατριάνους γιατί ένας από τους Στεφανοπουλαίους, ο Μιχάλης Λεμιθάκης, είχε κλέψει την αρραβωνιαστικιά του, την κόρη του Διακουμή Γιατράκου.

Οι Μανιάτες εγκαταστάθηκαν από τους Γενοβέζους, που είχαν τον έλεγχο της Κορσικής, σε άνυδρα και χέρσα μέρη, ενώ υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν το καθολικό δόγμα και να αλλάξουν τα ονόματά τους μετατρέποντας την κατάληξη τους σε acci, π.χ. Δρακάκης σε Dracacci κ.ο.κ. Δεν έγιναν ποτέ πλήρως αποδεκτοί από τους Κορσικανούς, οι οποίοι τους θεωρούσαν σχισματικούς, ενώ και οι Μανιάτες στήριζαν τους Γενοβέζους εναντίον των επαναστατών Κορσικανών.

Μετά την παραχώρηση της Κορσικής στη Γαλλία το 1768, ο νέος κυβερνήτης της, ο κόμης Charles Louis de Marbeuf, έδωσε την άδεια στους Μανιάτες να χτίσουν το Cargèse, ένα δικό τους χωριό, στο οποίο έχτισε και ο ίδιος σπίτι, ενώ στο χωριό χτίστηκαν δύο εκκλησίες: μία Ελληνόρρυθμη  -ο Άγιος Σπυρίδωνας- και μία Λατινική -Η Κοίμηση της Θεοτόκου-.

Στο πέρασμα των ετών οι ελληνόφωνοι κάτοικοι του Cargèse μετανάστευσαν -κυρίως στο Sidi Merouane της Αλγερίας- με αποτέλεσμα τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να έχουν απομείνει λιγότεροι από 20 στο χωριό. Ο τελευταίος ελληνόφωνος κάτοικος του Cargèse πέθανε το 1976.

Σήμερα οι κάτοικοι του δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό.

Το Cargèse το 1990 αδελφοποιήθηκε με το Οίτυλο της Μάνης. Στο χωριό υπάρχουν δρόμοι με τα ονόματα Rue de Greece, Rue de Magne και Rue de Vitylon (οδός Ελλάδας, οδός Μάνης και οδός Οιτύλου), ενώ στο Cargèse, όπως και στο Οίτυλο και την Montresta της Σαρδηνίας από το 2010 διοργανώνεται εναλλάξ το ετήσιο Μανιάτικο Αντάμωμα – Ο Νόστος των Μανιατών.

Περισσότερα για το Cargèse εδώ

Δείτε επίσης