Τόποι του κόσμου: Hanga Roa – Νησί του Πάσχα

Η φωτογραφία της ημέρας

απο Cyclades Open

Η Hanga Roa βρίσκεται στο Νησί του Πάσχα, το οποίο ανήκει στη Χιλή και έχει περίπου 5.000 κατοίκους.

Το Νησί του Πάσχα (Rapa Nui στην τοπική πολυνησιακή γλώσσα) είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη. Απέχει 1.850χλμ. από τα Juan Fernández Islands (850 κάτοικοι), ενώ η Χιλή βρίσκεται 3.512χλμ.

Από το 1888 έως το 1960, η χιλιανή κυβέρνηση είχε συγκεντρώσει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού του Νησιού του Πάσχα στη Hanga Roa, ενώ είχε εκμισθώσει το υπόλοιπο νησί στην εταιρεία Compañía Explotadora de la Isla de Pascua (CEDIP), μία θυγατρική της Williamson, Balfour & Company, η οποία το είχε μετατρέψει σε βοσκότοπο. Οι κάτοικοι του νησιού, μέχρι την δεκαετία του 1960, απαγορευόταν να βγουν από τα όρια της πόλης, να εκτρέφουν ζώα και να καλλιεργούν τη γη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 στο Νησί του Πάσχα, το οποίο επισκέπτονται περισσότεροι από 100.000 τουρίστες κάθε χρόνο, υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο με 16 κλίνες, το οποίο κατασκευάστηκε το 2013 και δύο επαγγελματικές σχολές με τμήματα τουρισμού και αγροτικής διαχείρισης.

Το 2010 η φυλή των Hitorangi προχώρησε στην κατάληψη του Hangaroa Eco Village and Spa, ενός ξενοδοχείου 5* στην πόλη, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο, όπως και πολλά ακόμα ξενοδοχεία, είχε χτιστεί σε γη που παραχωρήθηκε παράνομα από την χούντα του Πινοσέτ το 1990. Η χιλιανή αστυνομία εκκένωσε βίαια την κατάληψη, ενώ τουλάχιστον 25 Hitorongi τραυματίστηκαν από τις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν. To 2011 οι ιδιοκτήτες του Hangaroa Eco Village and Spa, ανακοίνωσαν ότι επέστρεψαν τη γη και το ξενοδοχείο στους αρχικούς ιδιοκτήτες, με τους οποίους συμφώνησαν να τους παραχωρηθεί η διαχείριση της επιχείρησης για 30 ακόμα χρόνια.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Hanga Roa ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και την κτηνοτροφία.

Στο Νησί του Πάσχα βρίσκονται τα περίφημα αγάλματα Moai. Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αγαλμάτων βρίσκεται στο Rano Raraku, σε απόσταση 20χλμ. από την Hanga Roa.

Στην τοπική παράδοση τα 900 περίπου Moai του νησιού εμπεριέχουν τα πνεύματα των θεοποιημένων προγόνων. Τα περισσότερα αγάλματα έχουν ύψος 10μ. και βάρος περίπου 80 τόνους.

Η UNESCO το 1995 συμπεριέλαβε το Νησί του Πάσχα στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δείτε επίσης