Τόποι του Κόσμου: Tristan da Cunha

Η φωτογραφία της ημέρας

απο Cyclades Open

Το Tristan da Cunha είναι ένα σύμπλεγμα απομονωμένων νησιών στον νότιο Ατλαντικό ωκεανό, 2.816χλμ. από τη Νότια Αφρική και 3.360χλμ. από τη Νότια Αμερική. Είναι εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού Υπερπόντιου Εδάφους της Saint Helena, που βρίσκεται 2.173χλμ. βόρεια και έχει περίπου 250 κατοίκους.

Οι δυτικοί ανακάλυψαν τα νησιά το 1506, όταν ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Tristão da Cunha πέρασε χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί. Το Tristan da Cunha προσαρτήθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1816. Αρχικά κατοικήθηκε από στρατιωτική φρουρά και σταδιακά αναπτύχθηκε ένας μικρός πληθυσμός.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα νησιά χρησιμοποιήθηκαν ως σταθμός του Βρετανικού Ναυτικού, ενώ το 1958 οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πυρηνική δοκιμή πολύ κοντά στο Tristan da Cunha, χωρίς να ενημερώσουν τους κατοίκους. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε το 2006.

Το 1961, μια ηφαιστειακή έκρηξη οδήγησε στην εκκένωση όλου του πληθυσμού (264 άτομα) και τη μεταφορά του στο Calshot στο Southampton της Αγγλίας, όπου διέμεναν μέχρι το 1963, όταν πλέον θεωρήθηκε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο νησί.

Η κύρια πηγή εισοδήματος του Tristan da Cunha είναι το εργοστάσιο αστακού και η πώληση γραμματοσήμων και νομισμάτων σε ξένους συλλέκτες, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν και δεύτερη εργασία, αφού απασχολούνται και από την τοπική κυβέρνηση.

Ο κύριος οικισμός του νησιού είναι το Edinburgh of the Seven Seas. Στο Tristan da Cunha δεν υπάρχει αεροδρόμιο, ούτε τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η επικοινωνία γίνεται με αλιευτικά πλοία, κυρίως από τη Νότια Αφρική. Η τηλεόραση έφτασε στο νησί το 2001, ενώ οι κάτοικοι, λόγω της απομόνωσης, έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη διάλεκτο και προφορά της αγγλικής γλώσσας.

Περισσότερα για το Tristan da Cunha εδώ

Δείτε επίσης