Τουρισμός: Ανακαινίσεις, μειώσεις κλινών, συνθήκες εργασίας – Το παράδειγμα της Μαγιόρκα

απο Cyclades Open

Ο νέος τουριστικός νόμος για τη Μαγιόρκα και τα γειτονικά νησιά των Βαλεαρίδων Νήσων, φαίνεται να παίρνει “σάρκα και οστά”. Για τον νόμο, που θεσπίστηκε με έκτακτο διάταγμα τον Φεβρουάριο και συζητείται, επί του παρόντος, στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης El Pi, αλλά και με τους ξενοδόχους.

Ο νέος νόμος “παγώνει” τον αριθμό των κλινών, τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς στόχος της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων είναι ο προσανατολισμός στην ποιότητα.

Οι κύριες αλλαγές με μια ματιά

Ανακαινίσεις ξενοδοχείων: Το προηγούμενο κείμενο ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία μπορούσαν να αυξήσουν την επιφάνεια των χώρων τους κατά 15%, κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων, αλλά θα έπρεπε να μειώσουν τον αριθμό των κλινών τους κατά 5%. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, τα ξενοδοχεία με λιγότερες από 150 κλίνες εξαιρούνται από τον κανόνα αυτό. Πρόκειται δε, για το 55% των ξενοδοχείων στο νησί. Η μείωση των κλινών θα γίνει επίσης κλιμακωτά για άλλα ξενοδοχεία που θέλουν να επεκτείνουν τον χώρο τους. Εκείνα που επεκτείνονται μόνο κατά 10% οφείλουν να παραχωρήσουν μόνο το 3% των κρεβατιών τους. Ενώ, εκείνα που στοχεύουν σε επέκταση των χώρων τους κατά 7,5% θα πρέπει στο εξής να παραιτηθούν από το 2% των επισκεπτών.

Κρεβάτια ξενοδοχείων: Το αρχικό κείμενο ανέφερε ότι όλα τα κρεβάτια των ξενοδοχείων έπρεπε να είναι ρυθμιζόμενου ύψους, πράγμα που θα σήμαινε την αντικατάσταση 300.000 κρεβατιών σε όλες τις Βαλεαρίδες Νήσους. Αυτό δεν ισχύει για ξενοδοχεία όπου οι επισκέπτες κοιμούνται σε “ιστορικά” κρεβάτια. Αντίθετα, ισχύει κυρίως για τα ξενοδοχεία της χώρας που είναι γνωστά ως αγροτουριστικά.

Μετατροπή αχρησιμοποίητων ξενοδοχείων σε κοινωνικές κατοικίες: Το μέτρο αυτό εισήχθη στις αρχές του 2020 ως απάντηση στην πανδημία, αλλά δεν επέφερε πραγματικά αποτελέσματα. Τώρα υπάρχουν πιο ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές: Τα αχρησιμοποίητα ξενοδοχειακά ακίνητα, κατηγορίας ενός ή δύο αστεριών πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον 50% κοινωνική στέγαση όταν επαναπροσδιοριστούν, αλλά μπορούν επίσης να στεγάσουν διοικητικά γραφεία ή γηροκομεία. Στην περίπτωση των αδόμητων εκτάσεων που προορίζονται για τουριστική χρήση, το ποσοστό των κοινωνικών κατοικιών πρέπει να ανέρχεται σε 30 %. Η μερική τουριστική χρήση αποκλείεται και στις δύο περιπτώσεις.

Χώροι φιλοξενίας σε ξενοδοχεία που αναδιανέμονται: Ο αριθμός των κλινών δεν μειώνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν μεταβιβαστούν σε άλλους οίκους.

Εργαζόμενοι σε αναταξινομημένα ξενοδοχεία: Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που αναταξινομούνται πρέπει να απορροφηθούν, σε περίπτωση που οι κλίνες φιλοξενουμένων που απελευθερώνονται με τον τρόπο αυτό διατεθούν για άλλο ξενοδοχείο.

Ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων: Στη νέα διατύπωση του νόμου δεν υιοθετήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Στόχος είναι να επικεντρωθούμε στην ποιότητα παρά στην ποσότητα», έγραψε σε ένα tweet η πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων, Francina Armengol, αποκαλώντας αυτό το νομοσχέδιο ως ένα «τουριστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μοντέλο του μέλλοντος». Με το νέο Νόμο, πρόσθεσε, «θέλουμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή ενός τουριστικού μοντέλου που θα βρει μιμητές σε όλο τον κόσμο, το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ποιότητα απασχόλησης των εργαζομένων, επιπλέον της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον Juan Pedro Yllanes , αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, «η μεταρρύθμιση του νόμου για τον τουρισμό αποτελεί σημείο καμπής στην πολιτική αυτών των νησιών και ο περιορισμός της δημιουργίας νέων κλινών είναι το σημείο εκκίνησης».

Πηγή: Money & Tourism
📸 Farid Askerov/Unsplash

Δείτε επίσης