Τουρισμός: Οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη στον Αύγουστο λόγω κόστους

απο Cyclades Open

Στην πεντάδα των χωρών τις οποίες αναμένεται να επισκεφθούν το επόμενο εξάμηνο οι Ευρωπαίοι συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν διακοπές πριν από την περίοδο υψηλής ζήτησης… αποφεύγοντας τις παραδοσιακές εξορμήσεις του Αυγούστου.

Η Γαλλία, με ποσοστό 8,2%, αναδεικνύεται ως ο πιο περιζήτητος προορισμός για τους ταξιδιώτες της Γηραιάς Ηπείρου, με την Ισπανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας το 7,6% των προτιμήσεων των Ευρωπαίων, την Ιταλία να κατατάσσεται τρίτη με 7,4% και την Ελλάδα να έπεται με 5,6%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC). Την πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία, συγκεντρώνοντας το 4,7% των προτιμήσεων των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ανά αγορά ταξιδιωτών, οι Γερμανοί τοποθετούν την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών τους (6%), μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, οι Βρετανοί στην τέταρτη θέση (8%) μετά την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Αντίστοιχα, οι Γάλλοι τοποθετούν την Ελλάδα στην πέμπτη θέση (5%) των προτιμήσεών τους μετά την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και το Βέλγιο, οι Ιταλοί στην τρίτη θέση (7%) μετά τη Γαλλία και την Ισπανία και οι Βέλγοι στην πέμπτη (6%), μετά τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Οι Πολωνοί επιλέγουν Ελλάδα σε ποσοστό 6%, μετά την Ιταλία, την Κροατία και τη Γερμανία και οι Αυστριακοί «ψηφίζουν» Ελλάδα, κατατάσσοντάς την στην πέμπτη θέση (3%) μετά την Ιταλία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Τουρκία. Εκτός ταξιδιωτικών πλάνων βρίσκεται η Ελλάδα για τους Ισπανούς, τους Ολλανδούς και τους Ελβετούς.

Με βάση την έρευνα, περίπου το 72% των Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου. Τα ταξίδια αναψυχής παραμένουν ως προτεραιότητα, συγκεντρώνοντας το 69%, ωστόσο, διαπιστώνεται πτώση κατά 7% σε σχέση με το 2022, ποσοστό που υποδηλώνει πιθανή επιβράδυνση της συσσωρευμένης ζήτησης για ταξίδια (revenge travel) μετά την πανδημία. Τα επαγγελματικά ταξίδια, αντίθετα, σημειώνουν ετήσια αύξηση 3%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 8% του συνόλου.

Νέες συνήθειες

Ιδιαίτερη δυναμική αποκτά την ίδια στιγμή η τάση που θέλει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους να αλλάζουν συνήθειες, επιλέγοντας να κάνουν διακοπές πριν από την περίοδο αιχμής του Αυγούστου αφενός λόγω του υψηλού κόστους και αφετέρου λόγω των ενδεχόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών. Ετσι, λοιπόν, φέτος περισσότεροι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους για την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.

Σχεδόν το 30% των ταξιδιωτών δήλωσε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με το 2022. Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων σκέφτεται να ταξιδέψει από τις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού (Ιούνιος έως Ιούλιος) και μόνο το 23% αναμένει να πραγματοποιήσει ταξίδια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας σημαντική πτώση 9% συγκριτικά με πέρυσι.

Επιπλέον, φαίνεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι προγραμματίζουν περισσότερα του ενός ταξίδια μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Με βάση τα στοιχεία, το 59% των ερωτηθέντων θα κάνει πάνω από ένα ταξίδι τους επόμενους μήνες, με το 35% να σχεδιάζει να ταξιδέψει δύο φορές και το 24% να κατευθύνεται σε 3 ή και περισσότερες αποδράσεις. Συγκριτικά, πάντως, μόνο το 31% θα κάνει μόνο ένα ταξίδι τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η αύξηση του κόστους ενός ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία τους (23%), με το διαθέσιμο εισόδημά τους (17%) να αποτελεί μία ακόμη πηγή προβληματισμού. Γι’ αυτό, μάλιστα, το 51% των Ευρωπαίων έχει ήδη προχωρήσει στην κράτηση του επόμενου ταξιδιού, ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

Παρά το γεγονός ότι οι καλές καιρικές συνθήκες (18%) αποτελούν τον βασικό λόγο επιλογής του προορισμού διακοπών, το 7% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών ανέφερε τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως σημαντική ανησυχία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μια ακόμη πηγή ανησυχίας (12%), κυρίως για τους Ελβετούς, Πολωνούς, Αυστριακούς, Ιταλούς και Ολλανδούς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να περιορίσουν τη διάρκεια των διακοπών τους. Ενα ταξίδι 4-6 διανυκτερεύσεων εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των Ευρωπαίων (35%), ενώ το 22% σχεδιάζει να ταξιδέψει για περισσότερες από δέκα ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το κόστος ταξιδιού, το 37% των Ευρωπαίων διαθέτει πλέον μεγαλύτερους προϋπολογισμούς άνω των 1.500 ευρώ ανά ταξίδι, ποσό αυξημένο σε ποσοστό 7% σε σχέση με το 2022 και το 19% των ταξιδιωτών αναμένει να ξοδέψει περισσότερα από ό,τι είθισται.

Πηγή: Euro2day/Εύα Δ. Οικονομάκη

📸averie woodard/Unsplash

Δείτε επίσης