Τουρισμός: Πως η συμμαχία «Στηρίζω HORECA» ανακατεύει την τράπουλα – Οι εξαγωγές, οι αβάσταχτοι φόροι και οι μειωμένοι λογαριασμοί

απο Cyclades Open

Ένας ενδιαφέρον χάρτης έχει διαμορφωθεί του τελευταίους μήνες στον κλάδο Horeca, δύο χρόνια μετά την πανδημία και μετά από ένα καλοκαίρι, το οποίο κατάφερε να εξισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τα χρόνια της υγειονομικής κρίσης.

Τη στιγμή που ένα σημαντικό κομμάτι της κατανάλωσης στηρίχθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στους επισκέπτες από το εξωτερικό, η παρούσα φάση είναι πιο δύσκολη για τις επί μέρους κατηγορίες της Horeca, με αποτέλεσμα να έχει ιδρυθεί από τον περασμένο Μάρτιο μια ιδιαίτερη συμμαχία ανάμεσα σε Ενώσεις και Ομοσπονδίες που δραστηριοποιούνται σε χώρους αλληλένδετους, όπως το αλκοόλ, η εστίαση, η φιλοξενία, με στόχο την ικανοποίηση κοινών αιτημάτων.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι κλάδοι αυτοί συνολικά απασχολούν πάνω από 550.000 άτομα, συμβάλλοντας κατά 5,5% στο ΑΕΠ το 2021.

Βέβαια, αυτή η σύμπραξη δεν σημαίνει ότι καταργείται ο αγώνας του κάθε κλάδου χωριστά. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρήγορης Τάσιος «είμαστε μαζί, στον κοινό αγώνα, αλλά ο κάθε κλάδος παλεύει από το δικό του μετερίζι».

Εστίαση: Δύσκολη η παρούσα περίοδος λόγω μείωσης του τουρισμού

Μετά από ένα πολύ καλό καλοκαίρι, η εστίαση βλέπει πλέον τον τζίρο να μειώνεται. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος των Εστιατορίων Αττικής Γιάννης Δαβερώνης σε πρόσφατη συνάντηση της συμμαχίας με δημοσιογράφους “η αλήθεια είναι ότι υπάρχει συρρίκνωση αποδείξεων σε σχέση με το καλοκαίρι ανά τραπέζι, παρόλα αυτα από πλευράς μας ή προσπάθεια για παροχή υπηρεσιών καλής ποιότητας είναι συνεχής, δεδομένου ότι υπάρχουν ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και αγαθών που συνδέονται με την εστίαση, όπως οι πρώτες ύλες και η ενέργεια”.

Από πλευράς του, ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις εστίασης ως ”μικρά εργοστάσια” όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, θέμα για το οποίο, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία από πλευράς πολιτείας.

Ο κ. Δαβερωνης τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση του Businessnews.gr ότι υπάρχει προσδοκία για αυξημένη κατανάλωση μέσα στις γιορτές, τονίζοντας ότι τα μενού των εστιατορίων για τις γιορτινές ημέρες θα πρέπει να κινηθούν από 25-50 ευρώ.

Φιλοξενία: Προσκλητήριο σε εργαζόμενους από Σερβία και Μπαγκλαντές

Το Airbnb και την ανάγκη ρύθμισης του τοπίου έθεσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, με τον ίδιο να τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη ελέγχου του, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις με τον κλάδο των ξενοδοχείων, οι οποίοι δαπανούν μεγάλα ποσά σε φόρους, ασφάλεια και υγιεινή.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τασιος αποκάλυψε ότι επίκειται αύξηση στη συλλογική σύμβαση των ξενοδοχειακων υπάλληλων, η οποία θα υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα και θα είναι διψήφια.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τάσιος τόνισε ότι επίκεινται διακρατικές συμφωνίες για προσκλητήρια εργαζομένων από τρίτες χώρες για την κάλυψη θέσεων στην φιλοξενία, με χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Σερβία να βρίσκονται στο επίκεντρο. Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι συνθήκες και τα μισθολογικά κλιμάκια είναι ακριβώς τα ίδια όπως θα ήταν στους Έλληνες συναδέλφους τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, εξάλλου, είπε ότι ο χριστουγεννιάτικος τουρισμός κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, με πληρότητες ήδη από τα μέσα του μήνα όπου αγγίζουν ακόμα και το 80%. Τα νούμερα διαφοροποιούνται προς τα πάνω σε ο, τι αφορά περιοχές όπως τα Τρίκαλα και η Δράμα που έχουν θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα. Τη μερίδα του λέοντος στις κρατήσεις αποσπά ο ορεινός όγκος της Ελλάδας, ενώ τη Βόρεια Ελλάδα τιμούν επισκέπτες από το εξωτερικό από χώρες των Βαλκανίων όπως η Σερβία.

Αποστάγματα: Το 70% της ελληνικής παραγωγής σε εξαγωγές

Στην ανάγκη μείωσης του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του κλάδου των αποσταγμάτων, την ώρα που ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΜΒΥΞ Α.Ε Ισίδωρος Ρεβάχ ανέφερε, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ζητήματος, ότι σε ένα ποτό που κοστίζει 16 ευρώ, μόνο τα 4 ευρώ είναι κόστος και τα υπόλοιπα 12 είναι φόρος.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης στην Ευρωζώνη, στο 7,14 ευρώ ανά λίτρο, με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες θέσεις, με 2,90 και 2,70 αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 43%, κάτι το οποίο όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) κ. Χάρης Μαυράκης, δεν είναι πραγματικό νούμερο, καθώς συνδέεται με την άνοδο της λαθραίας κατανάλωσης ποτών όπως ούζο και τσίπουρο.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των αποσταγμάτων, είναι ένας κλάδος στον οποίο “έξω πάμε καλά”, με τις εξαγωγές για το 2022, κατά τον Προέδρο του ΣΕΑΟΠ να ξεπερνούν το 70%.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ούζο, πλέον το 69% της παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία και αρκετές χώρες της Ευρώπης, εκτός Γαλλίας και Αυστραλίας.

Πηγή: Business News

Δείτε επίσης