Τσίου… [δείτε την ταινία online]

απο Cyclades Open

Η ταινία έκπληξη του 46ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αθήνα, Δεκαπεντάυγουστος. Μέσα σ’ ένα απόγευμα, γνωρίζουμε μερικούς ανθρώπους που το μόνο τους πρόβλημα είναι η αναζήτηση ουσιών. Παράνομων ουσιών.

Λόγω της ημέρας, υπάρχει έλλειψη. Ο Τσίου, πρωταγωνιστής της ιστορίας, είναι ηρωινομανής. Ψάχνοντας να βρει ηρωίνη, μπλέκει, μέσω της αδελφής του Στέλλας και του μαφιόζου άντρα της, Στέλιου, αρκετούς ανθρώπους.

Άλλοι τους κοκαϊνομανείς, όπως ο Νώντας και ο Γιάννης που διεκδικούν την Τζένη, και άλλοι που δεν έχουν σχέση με ουσίες όπως ο Τάκος, ο Νικήτας και ο Μπιλ, και που απλά δουλεύουν για τον μαφιόζο και πρέπει να βρουν ηρωίνη επειδή έτσι τους διέταξε.

Ο Τάκος πιέζει τον Νώντα να του βρει, κι ο Νώντας βάζει τον Τσίου να βρει, χωρίς να ξέρει ότι ο τελικός αποδέκτης θα είναι ο ίδιος ο Τσίου.

Τα πράγματα μπερδεύονται αρκετά και η περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται για την πολυπόθητη δόση.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μάκης Παπαδημητράτος, έχει πει:

«Ζω στην Αθήνα, την πιο βρώμικη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με αρκετούς άστεγους. Με έντονες κοινωνικές ανισότητες. Με πολλούς μετανάστες να παλεύουν για την επιβίωση τους. Με πάνοπλους αστυνομικούς σε κάθε γωνιά που κάνουν ν’ αναρωτιέμαι για το αν ζω σε δημοκρατικό καθεστώς ή σε δικτατορία. Με κάμερες να παρακολουθούν την κάθε μου κίνηση. Με πολλά πρεζάκια που καθημερινά μου θυμίζουν την εξαθλίωση στην οποία μπορεί να φθάσει ένας άνθρωπος. Αυτά είναι τα ερεθίσματα μου. Δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι άλλο πέρα από αυτά. Μακάρι να μπορούσα να κάνω ταινία για όλα αυτά μαζί. Προτίμησα να θίξω το θέμα των ναρκωτικών. Είναι μια αρχή. Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι σε αφασία γιατί η κουλτούρα μας είναι μια κουλτούρα “ναρκωτικών”».

O Μάκης Παπαδημητράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε υποκριτική και εργάστηκε στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο ως ηθοποιός. Μέσα από τη σχέση του αυτή, αγάπησε το μέσο. Πειραματίστηκε για χρόνια με την κάμερα και τον υπολογιστή. Εργάστηκε με διάφορες ειδικότητες σε κινηματογραφικά συνεργεία, σε ντοκιμαντέρ, βίντεο κλιπς, και ταινίες. Με τον Τσίου… παρουσίασε τη δουλειά του για πρώτη φορά που .
Η ταινίας κέρδισε το βραβείο FIRPESCI για την καλύτερη ελληνική ταινία του Φεστιβάλ. Στις απονομές των κρατικών βραβείων ποιότητας 2005 ο Τσίου… κέρδισε ακόμα δύο σημαντικές διακρίσεις: το βραβείο καλύτερου σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Περισσότερα στην σελίδα του Τσίου…

Δείτε επίσης