Τσουκνίδα: Οι θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες ενός πολύτιμου φυτού

Μυρτώ Φλώρου

απο Cyclades Open

Μικροί και μεγάλοι όταν βρισκόμαστε στην εξοχή, προσέχουμε μην τυχόν και ακουμπήσουμε  τσουκνίδα  γιατί όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα μας προκαλεί έντονο κάψιμο και φαγούρα!

Για αυτό λοιπόν τον λόγο πολλοί θεωρούν την τσουκνίδα ως ένα άχρηστο φυτό. Αν τη γνωρίσουμε όμως καλύτερα,  τότε σίγουρα θα αλλάξουμε γνώμη.

Η τσουκνίδα είναι γνωστό πως στην αρχαιότητα θεωρούνταν φυτό – φάρμακο για διάφορα προβλήματα υγείας. Οι αρχαίοι Έλληνες την κατανάλωναν σε ρόφημα εξαιτίας των διουρητικών ιδιοτήτων της. Αργότερα, έγιναν γνωστές και άλλες θεραπευτικές ιδιότητές της κι έτσι χαρακτηρίστηκε σαν πολυλειτουργικό βότανο. Η τσουκνίδα ευδοκιμεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ υπάρχουν πάνω από 500 είδη ανά τον κόσμο.

Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την τσουκνίδα για την θεραπεία της ακμής, της διάρροια και για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Σήμερα κοινώς χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αλλεργιών, του πυρετού, του λύκου και της αρθρίτιδας. Είναι επίσης φοβερά διουρητική και βοηθάει στην αποτοξίνωση και στην απώλεια βάρους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του φυτού και κάθε μέρος του συμβάλλει στην θεραπεία διαφορετικών παθήσεων.

Η τσουκνίδα περιέχει ένα σύνολο αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένα: φλαβονοειδή, λυκοπένιο, βεταϊνη και β-καροτένιο, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία μας.

Περιέχει ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην επούλωση πληγών και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Η τσουκνίδα περιέχει σίδηρο άμεσα απορροφήσιμο από τον οργανισμό μας εξαιτίας της παρουσίας βιταμίνης C και της ταυτόχρονης απουσίας οξαλικών οξέων.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση μιας και η τσουκνίδα περιέχει ισταμίνη.

Περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη Κ τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Εκτός αυτού, η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο και στην πήξη του αίματος.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται σαν διουρητικό και καθαρκτικό.

Περιέχει σεκρετίνη, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή ινσουλίνης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους διαβητικούς.

Μία άλλη σημαντική ιδιότητα της τσουκνίδας αφορά στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα όπως ασταθής έμμηνος ρύση, έντονους πόνους και μεγάλη ροή.

Έχει βρεθεί πως προάγει την παραγωγή γάλακτος κατά το θηλασμό. Προτού κάποια γυναίκα την καταναλώσει, οφείλει να συμβουλευτεί τον ιατρό της!

Τσουκνίδα για αδυνάτισμα μακριά μαλλιά αποτοξίνωση και υγεία

Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα της μπορούν να καταναλωθούν ως αφεψήματα. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως διουρητικό, Η ρίζα συνιστάται για τη θεραπεία ή την πρόληψη της φαλάκρας.

 Για πάνω από 2.000 χρόνια οι γιατροί έχουν αναγνωρίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου. Είναι ένα βότανο με χίλιες χρήσεις με οφέλη για την υγεία και την ομορφιά. 

Διατροφική Αξία:

Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό, αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5. Επίσης είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα κύτταρα και το DNA.

Η τσουκνίδα έχει αντιφλεγμονώδης, διουρητικές, αναλγητικές ιδιότητες και αποχρεμπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση από αναπνευστικές δυσκολίες και τη διάλυση και την εκκαθάριση την περίσσεια βλέννα από τους πνεύμονες. Για αυτό το λόγο και το τσάι τσουκνίδας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα.

Επίσης είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας. 

Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να παρασκευαστεί με φρέσκα και αποξηραμένα φύλλα σε ζεστό νερό. Εκτός από το τσάι τσουκνίδας μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε χυμό τσουκνίδας. Συγκεντρώνουμε φρέσκα φύλλα τσουκνίδας, τα πλένουμε και τα απλώνουμε σε ένα χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά. Τα βάζουμε στον αποχυμωτή και η πάστα που προκύπτει την φιλτράρουμε μέχρι να βγει ο χυμός της.

Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε όταν δεν έχουμε αποχυμωτή είναι να βάλουμε τα φύλλα τσουκνίδας στο μπλέντερ με λίγο νερό και στη συνέχεια φιλτράρουμε τον πολτό τσουκνίδας.

Αιμορραγία – Εμμηνόρροια – Εμμηνόπαυση– Η τσουκνίδα είναι πολύ ευεργετική σε όσες γυναίκες έχουν υπερβολική εμμηνόρροια. Μπορεί να βοηθήσει να ομαλοποιήσει την περίοδο και την ροή του αίματος. Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Κατακράτηση υγρών – Απώλεια βάρους– Η τσουκνίδα ως διουρητικό βοηθάει στην αποβολή των τοξινών, στην αντιμετώπιση της κατακράτησης των υγρών και βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Είναι ένα πολύ ευεργετικό ρόφημα που δεν πρέπει να λείπει από κάθε δίαιτα.

Θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας για το δέρμα:

Η μάσκα για το πρόσωπο της τσουκνίδας έχει βρει την ευρεία εφαρμογή της στην κοσμετολογία. Χάρη στις υπέροχες ιδιότητες αυτού του φυτού που έχει θεραπευτική επίδραση στο δέρμα, επιτυγχάνεται θετική επίδραση στη φροντίδα του. Η τσουκνίδα περιέχει χρήσιμες ουσίες που μπορούν να ανανεώσουν και να θρέψουν το δέρμα με χρήσιμες ουσίες.

Η θεραπευτική επίδραση στο δέρμα καθιστά αρκετές βιταμίνες που περιέχονται στο τσουκνίδα:

Η βιταμίνη C είναι το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό.

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας, στη βελτίωση της παροχής αίματος και στην ανανέωση των κυττάρων.

Η βιταμίνη Β βελτιώνει τη γενική κατάσταση του δέρματος.

Η βιταμίνη Κ είναι ικανή να ανακουφίσει το δέρμα από το πρήξιμο, τις φακίδες και τη χρωστική ουσία και επίσης έχει ένα ενεργό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία και εμποδίζει τις διαδικασίες γήρανσης σε αυτό.

Χρησιμοποιώντας εναλλακτικές συνταγές για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών προϊόντων από την τσουκνίδα, μπορείτε να επιτύχετε καλά αποτελέσματα στη φροντίδα του λεγόμενου “προβληματικού” δέρματος του προσώπου, της θεραπείας της ακμής, επειδή αυτό το βότανο έχει έντονες αντισηπτικές και αντιβακτηριακές  ιδιότητες. Επιπλέον, οι ιδιότητες “καύσης” της εγκατάστασης ενεργοποιούν τις μεταβολικές διεργασίες σε κυτταρικό επίπεδο, ρυθμίζοντας έτσι το έργο των σμηγματογόνων αδένων και αυξάνοντας σημαντικά τον τόνο του δέρματος. Για το λόγο αυτό, οι τσουκνίδες χρησιμοποιούνται ενεργά στη φροντίδα ενός λιπαρού τύπου μαλλιών και προσώπου.

Εκτός από τους ζωμούς, τις εγχύσεις και τις μάσκες τσουκνίδας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κύβοι πάγου κατασκευασμένοι από κατεψυγμένο χυμό ή τεμαχισμένα φύλλα ενός φυτού αραιωμένου με νερό. Με τρίψιμο του δέρματός τους, μπορείτε να επιτύχετε τόνωση και σύσφιξη των διευρυμένων πόρων.

Συνταγές για Μάσκα τσουκνίδας

Καθαρισμός και ενυδάτωση

Η μάσκα από νιφάδες είναι ένα υπέροχο εργαλείο για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του δέρματος. Για την παραγωγή της χρησιμοποιήστε φρέσκα φύλλα του φυτού σε θρυμματισμένη μορφή, καθώς και χυμό και ξηρές πρώτες ύλες. Αυτή η μάσκα έχει έντονο αντισηπτικό αποτέλεσμα και είναι σε θέση να παρατείνει τη νεανικότητα του δέρματος του προσώπου.

Οι συνταγές για μάσκες τσουκνίδας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Όλα εξαρτώνται από τον στόχο της κοσμετολογίας. Μερικές φορές πρέπει να ενυδατώσετε το δέρμα, και μερικές φορές – να αναζωογονήσετε ή να καθαρίσετε την ακμή.

Για ώριμο δέρμα γήρανση του δέρματος συνταγή:

Φρέσκα φύλλα τσουκνίδας (περίπου 2 κουταλιές της σούπας.) τα βράζουμε και τα περνάμε από το multi και έχουμε έναν  υγρό χυλό, στη συνέχεια, ανακατέψτε μέχρι τη μέση με χλιαρό μέλι και απλώστε για 20 λεπτά στο πρόσωπό σας.

Για να ενυδατώσετε το ξηρό δέρμα:

Στεγνά φύλλα τσουκνίδας (2 κουταλιές της σούπας) αλέθετε και ρίχνετε νερό.  θερμαίνεται και χρησιμοποιείται ως μάσκα, και το αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα φυσικό μέσο για το πλύσιμο.

Μάσκα προσώπου κατά της γήρανσης: 1 κουταλιά της σούπας θρυμματισμένα φρέσκα φύλλα τσουκνίδας αναμιγνύονται με γάλα (3 κουταλιές της σούπας) και ζεστό μέλι (1 κουταλάκι του γλυκού).

Για να εξαλείψετε τα προβλήματα που σχετίζονται με το λιπαρό δέρμα του προσώπου

εφαρμόστε ίσες αναλογίες της τσουκνίδας και των πλατανόφυλλων αλέστε τα  με ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει ομοιογενής μάζα. Στο φυτικό μείγμα προσθέτουμε χυμό γκρέιπφρουτ (1 κουταλιά της σούπας), στη συνέχεια το εφαρμόζουμε στο δέρμα και αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Αυτή η μάσκα είναι πολύ αναζωογονητική, τονώνει και καθαρίζει το δέρμα, και τα οργανικά οξέα, που περιέχονται στη τσουκνίδα και το  γκρέιπφρουτ, επηρεάζουν το φαινόμενο χάραξης.

Για το λιπαρό δέρμα

Χρησιμοποιείται μάσκα, που δημιουργείται από θρυμματισμένα φύλλα από τσουκνίδα και λάρνακα. Στο μείγμα πρέπει να προστεθεί 1 κουταλιά της σούπας. αμύλου, και  νερό. Η μάσκα κρατείται για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένεται με δροσερό νερό.

***Πριν χρησιμοποιήσετε την τσουκνίδα ως φυτικό φάρμακο, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φυτό.

Φωτογραφίες: Unsplash

Δείτε επίσης