Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse με τις «ευλογίες» και την διευκόλυνση της κυβέρνησης 

απο Cyclades Open

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse καθώς μετά την αρχική απόρριψη της πρότασης εξαγοράς της από την UBS, ακολούθησε νέα προσφορά που έγινε αποδεκτή. 

Αρχικά η UBS είχε προσφέρει ένα δις δολάρια, με την Credit Suisse να την απορρίπτει αλλά λίγες ώρες αργότερα το ποσό διπλασιάστηκε και ξεπέρασε τα 2 δις. 

Πλέον η ελβετική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα κόμματα της βουλής περνάει έκτακτη νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην είναι απαραίτητη η ψήφος των μετόχων και να προχωρήσει άμεσα η εξαγορά πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τραπέζι είχε πέσει και η περίπτωση κρατικόποιησης της Credit Suisse ώστε να διασωθεί η ιστορική τράπεζα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλέν Μπερσέτ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως «πρόκειται για σπουδαίο νέο για τους ιδιώτες καταθέτες καθώς αν δεν είχε βρεθεί λύση, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγάλο».

Νωρίτερα  το Bloomberg  έγραψε ότι η Credit Suisse απέρριψε την προηγούμενη πρόταση γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η τράπεζα UBS Group AG επιδιώκει να λάβει κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισεκ. δολαρίων για την εξαγορά της Credit Suisse.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών ζητεί να μην χαθούν θέσεις εργασίας

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές.

“Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία”, τόνισε.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse συναντούν σημαντικά εμπόδια. Εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά από την UBS Group AG ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, μετέδωσε χθες το Ρόιτερς.

Πηγή: Euronews

📸Shutterstock

Δείτε επίσης