«Βαγόνι δολοφόνων (Compartiment Tueurs) » του Κώστα Γαβρά

απο Cyclades Open

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, συνέχεια του αφιερώματος στο Γαλλικό “film noire” την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. στην αυλή του πολιτιστικού κέντρου Δήμου Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών) στο Κάστρο της Χώρας (λειτουργεί και ασανσέρ στην ανατολική πλευρά του Κάστρου, απ’ τη μεριά της Αγίας Κυριακής)

Πρωταγωνιστούν: Υβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Κατρίν Αλεγκρέ, Μισέλ Πικολί, Ζακ Περαίν
Σενάριο: Κώστας Γαβράς, Σεμπαστιέν Ζαπριζό
Διεύθυνση φωτογραφίας: Jean Tournier
Μουσική: Michel Magne
Μοντάζ: Christian Gaudin
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Rino Mondellini
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1965
Διάρκεια: 95 λεπτά

Το “Βαγόνι Δολοφόνων” φανερώνει την αγάπη του Κώστα Γαβρά για τα αμερικανικά φιλμ νουάρ και τον κινηματογράφο του Ζαν-Πιερ Μελβίλ. Αποτελεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το οποίο ζωντανεύει επί της οθόνης το πρώτο μυθιστόρημα μυστηρίου που έγραψε ο Σεμπαστιέν Ζαπριζό. Ένας συγγραφέας που σύντομα θα γινόταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο πεδίο της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Eίναι ένα κεφάτο υπερστυλιζαρισμένο φιλμ νουάρ (μετα-νουάρ), με αστραφτερό καστ, δαιδαλώδη και παιγνιώδη πλοκή, σαρκαστικό χιούμορ, σαρωτικό ρυθμό, περίτεχνες γωνίες λήψεις και μια ασυγκράτητη παλλόμενη κάμερα που σαν συμπρωταγωνιστής ελίσσεται γύρω, πάνω και κάτω από τους ηθοποιούς συνθέτοντας μια σχεδόν οργιαστική στροβοσκοπική ασπρόμαυρη σινεμασκόπ χορογραφία.

Σε ένα νυχτερινό τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Μασσαλία-Παρίσι, έξι επιβάτες μοιράζονται την ίδια καμπίνα, όμως στο τέλος της διαδρομής μία εξ αυτών θα βρεθεί νεκρή στην κουκέτα της. Την υπόθεση αναλαμβάνει να διαλευκάνει η αστυνομία του Παρισιού, όμως το μυστήριο μεγαλώνει καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι συνεπιβάτες του θύματος καταλήγουν επίσης νεκροί.

Δείτε επίσης