Ένα βιβλίο – αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου

απο Cyclades Open

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ενέπνευσε έμπειρους πανεπιστημιακούς δασκάλους και διακεκριμένους μελετητές της ελληνικής μουσικής, να γράψουν κείμενα που διαπνέονται από αγάπη για το έργο του. Τα κείμενα αυτά επιμελήθηκε ο συγγραφέας Ηρακλής Οικονόμου και προέκυψε το βιβλίο «Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία -16 αναγνώσεις του έργου του».

Η έκδοση συγκεντρώνει δεκαέξι μελέτες που καλύπτουν το σύνολο του έργου του Θάνου Μικρούτσικου από τους Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, Σπύρο Αραβανή, Μιχάλη Γελασάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Μάκη Γκαρτζόπουλο, Μανώλη Δαφέρμο, Τιτίκα Δημητρούλια, Δημήτρη Κουτσούμπα, Ανδρέα Μαράτο, Γιάννη Μηλιό, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη, Ηρακλή Οικονόμου, Φώντα Τρούσα, Γιώργο Χαρωνίτη και Θανάση Χουλιαρά.

Τα κεφάλαια κινούνται πάνω σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνία – ποίηση – μουσική, και εστιάζουν αντίστοιχα στις κοινωνικο-πολιτικές και ιστορικές αλληλεπιδράσεις του δημιουργού, τη σχέση του με τον ποιητικό λόγο και τα ποικίλα μουσικά είδη στα οποία αυτός δραστηριοποιήθηκε, με πυξίδα την ανανέωση της μουσικής φόρμας. Κοινό εύρημα όλων των κεφαλαίων, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, είναι η αέναη προσπάθεια του συνθέτη να υπερβεί τις καθιερωμένες μορφές και τους παγιωμένους τρόπους, κυνηγώντας την αισθητική και πολιτική ουτοπία.

Δείτε επίσης