Βουλή: Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο γiα το νερό

απο Cyclades Open

Ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» την Τρίτη το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος»».

Κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι».

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στο πλαίσιο της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο.

Ο κ. Φάμελλος είχε καταγγείλει πως η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ το σώμα της Βουλής για την απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να ενημερώνονται από τον Τύπο.

«Αντικοινοβουλευτικό να μαθαίνουμε από τις εφημερίδες την απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου» δήλωσε συγκεκριμένα αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» που κάνει λόγο για «τρεις αλλαγές στο παρά πέντε».

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυνε ερώτηση στην Κομισιόν για το ξεπούλημα του νερού. Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απουσία διαβούλευσης του νομοσχεδίου με φορείς, καθώς και την πρωτοφανή παράκαμψη της απόφασης του ΣτΕ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνηση.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης