«Βουτιά» στις χρηματιστηριακές τιμές αερίου και ρεύματος-Πτώση στους λογαριασμούς – Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές

απο Cyclades Open

Σε καθοδική τροχιά συνεχίζουν να κινούνται οι χρηματιστηριακές τιμές αερίου και ρεύματος, «βουτιά» που αναμένεται να περάσει και τους λογαριασμούς ενέργειας που φτάνουν στους καταναλωτές από τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η χονδρική του ρεύματος στην Ελλάδα έπεσε σήμερα σε προπολεμικά επίπεδα κάτω από τα 100 ευρώ, ενώ το φυσικό αέριο παραμένει κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα.

Έτσι οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένονται έως και 40% χαμηλότεροι τον Φεβρουάριο αν συνεχιστούν η έκπτωση της ΔΕΠΑ, ενώ τα τιμολόγια ρεύματος προ επιδοτήσεων αναμένεται να βουτήξουν από τα 36 λεπτά (0,358) έως 49 λεπτά (0,489 ευρώ/kWh) στα 20 με 22 λεπτά την κιλοβατώρα.

Σημαντικά χαμηλότερο θα είναι και το ποσό που θα χρειαστεί για επιδοτήσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεφουσκώσουν τους τελικούς λογαριασμούς.

Όπως αναφέρει το Open, η πτώση του αερίου θα περάσει πλήρως στην ελληνική αγορά ρεύματος τον Φεβρουάριο, λόγω διαφορετικού συστήματος τιμολόγησης σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των Ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030, για να εξασφαλίζει η χώρα φθηνό ρεύμα.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του: «Ο στόχος του νέου ΕΣΕΚ είναι να πετύχουμε μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονόμηση στην κατανάλωση, μειωμένες τιμές ενέργειας στον καταναλωτή και αυξημένη παραγωγικότητα».

Στο μεταξύ οι υψηλές τιμές και η καλοκαιρία μείωσαν την εγχώρια κατανάλωση αερίου κατά 19% το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές αερίου εκτοξεύτηκαν κατά 288,68% την ίδια περίοδο.

Την ίδια ώρα,  το πετρέλαιο κινείται σε ανοδική τροχιά, ξεπερνώντας νωρίτερα ακόμα και τα 87 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης