Ξενοδοχεία: Η βιωσιμότητα μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών

απο Cyclades Open

Το Frasers είναι μια πολυβραβευμένη φάρμα, με ξενοδοχείο 4 αστέρων και εστιατόριο, που βρίσκεται σε μια ιδιωτική έκταση τριακοσίων στρεμμάτων στην καρδιά της υπαίθρου του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόσο το εστιατόριο όσο και το ξενοδοχείο λειτουργούν με βιώσιμο τρόπο. Κάτι, που επιβραβεύεται κάθε χρόνο με Traveller Review Award της Booking.com.

H πλατφόρμα φιλοξένησε πριν από λίγες ημέρες τις απόψεις της ιδιοκτήτριας του Frasers, Lisa Fraser, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους τους οικοδεσπότες καταλυμάτων κάθε είδους, καθώς το ζήτημα της βιωσιμότητας θα βρίσκεται στο επίκεντρο για τα πολλά επόμενα χρόνια….

Διαβάστε τι γράφει η κυρία Lisa Fraser…

Η εμπειρία των επισκεπτών έχει πρωταρχική σημασία

Η εμπειρία των επισκεπτών είναι ό,τι πιο σημαντικό για όσους εργάζονται στον κλάδο της φιλοξενίας. 

Αυτό ισχύει για όλους και ιδιαίτερα για εμάς, ως ανεξάρτητο κατάλυμα στην αγροτική περιοχή του Κεντ. Δεν διαθέτουμε εξειδικευμένο τμήμα μάρκετινγκ και απέχουμε αρκετά από τα περισσότερα μέρη όπου σταματούν οι επισκέπτες που περνούν από την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους βασικότερους τρόπους για να μάθει κανείς για εμάς είναι τα σχόλια και η διαφήμιση από στόμα σε στόμα.

Εκτός από το να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τους επισκέπτες, πιστεύουμε πως και η ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην εμπειρία των επισκεπτών.

Για πολύ καιρό, η εστίαση στους δύο αυτούς παράγοντες ταυτόχρονα μπορεί να φάνταζε παράλογο. Στο παρελθόν, επικρατούσε η αντίληψη πως η βιωσιμότητα στη φιλοξενία είχε να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση του φόρτου εργασίας με λιγότερους καθαρισμούς δωματίων, επαναχρησιμοποίηση πετσετών και άλλα. Βρισκόμαστε όμως σε μια συναρπαστική περίοδο για τον κλάδο, όπου καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην ισχύει. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι επισκέπτες, αρχίζουν να κατανοούν το πώς η βιωσιμότητα μπορεί και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των πραγμάτων.

Πώς βλέπουμε εμείς τη βιωσιμότητα

Η βιωσιμότητα βρίσκεται σε οτιδήποτε κάνουμε. 

  • Είναι στην ενέργεια που καταναλώνουμε. Πάνω από τη μισή (55%) ενέργεια που χρησιμοποιούμε προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μάλιστα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα αντισταθμίζοντας το υπόλοιπο ποσοστό.
  • Είναι στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις μετακινήσεις, όπου το προσωπικό μας φροντίζει ώστε οι μεταφορές να γίνονται με κοινή χρήση αυτοκινήτου και παραλαμβάνει τους επισκέπτες από τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό για να είναι και οι δικές τους μετακινήσεις βιώσιμες.
  • Είναι στο φαγητό που προσφέρουμε, προσπαθώντας να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά τοπικής προέλευσης. Για παράδειγμα, προμηθευόμαστε όλο μας το γάλα, την κρέμα γάλακτος και άλλα προϊόντα από την τοπική γαλακτοπαραγωγική φάρμα. Έπειτα, δίνουμε μεγάλη σημασία στην υπηρεσία παροχής τροφίμων από τον κήπο κατευθείαν στο τραπέζι, κάτι το οποίο μας βοηθά να μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων σε ποσοστό κάτω από 5% προσφέροντας ποιότητα και ποικιλία επιλογών που κάνουν τους επισκέπτες να θέλουν να ξανάρθουν. Πράγματι, συχνά λαμβάνουμε διθυραμβικά σχόλια για το φαγητό μας και μόνο, και οι επισκέπτες που έχουν μείνει στο κατάλυμά μας συνηθίζουν να επιστρέφουν έστω και για ένα κυριακάτικο γεύμα!
  • Είναι και στον τρόπο με τον οποίο στηρίζουμε την τοπική κοινότητα. Με βάση τους υπολογισμούς μας, υποστηρίζουμε συνολικά 62 αγροτικές επιχειρήσεις, από την απευθείας συνεργασία με υδραυλικούς, κηπουρούς κλπ. έως την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που μπορεί να ενδιαφέρουν τους επισκέπτες. Για παράδειγμα, μπορούμε να οργανώσουμε γευσιγνωσίες κρασιού για τους επισκέπτες σε κάποιον τοπικό παραγωγό χωρίς να χρεώσουμε διαχειριστικά έξοδα, απλώς για να βελτιώσουμε την εμπειρία των επισκεπτών στηρίζοντας ταυτόχρονα και μια τοπική επιχείρηση.

Η σημασία της βιωσιμότητας είναι μεγαλύτερη από ποτέ για τους επισκέπτες

Πήρα το πτυχίο μου στις περιβαλλοντικές επιστήμες το 1986, επομένως η βιωσιμότητα είναι ένας κλάδος που με ενδιέφερε από παλιά. Έχω παρατηρήσει, όμως, ότι αποτελεί όλο και περισσότερο έναν από τους λόγους για τους οποίους μας επιλέγουν οι επισκέπτες, ενώ αναφέρεται πιο συχνά και στα σχόλια που λαμβάνουμε.

Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Βιώσιμων Ταξιδιών της Booking.com βοηθάει τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα να μας βρίσκουν πιο εύκολα, αλλά ακόμα και εκείνοι που δεν μας επιλέγουν λόγω του προφίλ και των παροχών μας για τη βιωσιμότητα λένε ότι όταν έρχονται και το βλέπουν με τα μάτια τους, καταλαβαίνουν.

Φαίνεται πως η πανδημία ήταν ένα είδος ορόσημου. Ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται την αξία της τοπικής κοινότητας και να σκέφτεται τον αντίκτυπό του σε ευρύτερο επίπεδο στον πλανήτη. Όσο κι αν θέλουν να ταξιδέψουν και να συλλέξουν εμπειρίες, μερικές φορές νιώθουν ενοχές για τις πιθανές επιπτώσεις. Στην προσπάθειά μας για μεγαλύτερη βιωσιμότητα, προσφέρουμε στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν μια δόση πολυτέλειας χωρίς ενοχές.

Εξασφάλιση της αντοχής στον χρόνο

Αν και η βιωσιμότητα αφορά το περιβάλλον, δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτό και περιλαμβάνει πολλά ακόμα. 

«Βιώσιμο» σημαίνει οικονοµικά εφικτό. Σημαίνει στήριξη των τοπικών κοινοτήτων. Σημαίνει αλλαγή με την πάροδο του χρόνου, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες αυτό που πραγματικά θέλουν, προστατεύοντας ταυτόχρονα αυτό που έχει πραγματικά αξία.

Είμαστε μια φάρμα τέταρτης γενιάς και τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από το ξεκίνημά μας. Αυτό που είμαστε στην ουσία, όμως, παραμένει το ίδιο. Πιστεύω πως αυτή η συνέχιση της προσφοράς έχει τεράστια σημασία. 

Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια φιλοξενήσαμε ένα γλυκύτατο ζευγάρι. Απόλαυσαν τόσο πολύ την εμπειρία, που πρότειναν στην κόρη τους να κάνει τον γάμο της στον χώρο μας. Μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, μας επισκέφτηκαν και λίγους μήνες αργότερα παντρεύτηκαν εδώ.

Πρόσφατα, η κόρη και ο σύζυγός της μας επισκέφτηκαν ξανά, αυτήν τη φορά με τα δικά τους παιδιά.

Και ποιος ξέρει; Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά βιώσιμο, ίσως μια μέρα κάποιο από αυτά τα παιδιά να έρθει κι αυτό στο κατάλυμά μας με τα παιδιά του.

  • Τo κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου έχει το δικό του μοναδικό σχεδιασμό. Ένας παραδοσιακός αχυρώνας έχει διαμορφωθεί για το δείπνο, με θέα στην ύπαιθρο του Κεντ. Το μπαρ “Garden” είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσει ο επισκέπτης ένα ποτήρι τοπικό κρασί και να παρακολουθήσει τον ήλιο να δύει. Γι αυτό η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα στα ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 9,0 για ένα ταξίδι δύο ατόμων.

Πηγή: Tornos News

Δείτε επίσης