Ξενοδοχεία και Βιωσιμότητα

Βίκη Βαμιεδάκη

απο Cyclades Open

Άρα η ανάγκη προστασίας και διατήρησης του, ήταν αλλά και σήμερα αναδεικνύεται ως ζωτικής σημασίας, ενώ όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες, ενδιαφέρονται και επιλέγουν τους προορισμούς και τις υπηρεσίες των διακοπών τους, με κριτήριο την ευαισθησία και τις δράσεις τους για το περιβάλλον.

Στόχος όλων είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, του κακού δηλαδή που κάνουν σε ένα τόπο, μια κοινωνία, ενώ κάνουν διακοπές.

Τα ξενοδοχεία ως το κύριο τουριστικό προϊόν έσπευσαν και σπεύδουν να υιοθετήσουν μια πληθώρα από «πράσινες» πρωτοβουλίες, μέσα στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και έξω από αυτές, ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκονται αλλά και την οικονομική τους δυνατότητα. Ήδη εδώ και χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών είχε καταγράψει και ανακοινώσει ότι τα  ξενοδοχεία ευθύνονται για το 1% των παγκόσμιων εκπομπών  ρύπων και με τη συνεχή αύξηση των ταξιδιών και άρα τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, προέκυψε η ανάγκη για πιο βιώσιμες λύσεις. Μετά την έρευνα της Booking.com που έδειξε ότι το 68% των ταξιδιωτών ενδιαφέρεται να μείνει σε ξενοδοχεία φιλικά προς το περιβάλλον και το 87% των ταξιδιωτών παγκοσμίως δηλώνουν ότι θέλουν να ταξιδεύουν με βιώσιμο τρόπο, τα ξενοδοχεία ενεργοποιήθηκαν περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι σημαίνει όμως βιώσιμο ξενοδοχείο στην ουσία;

Τα αειφόρα ξενοδοχεία είναι επιχειρήσεις που μειώνουν σημαντικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους μέσω πράσινων βέλτιστων πρακτικών στη συντήρηση, τις υπηρεσίες, τα προϊόντα και τις προμήθειες.  Υπάρχουν δράσεις που βλέπουν οι πελάτες τους και άλλες που δεν είναι ορατές. Για παράδειγμα η μείωση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση εναλλακτικής ενέργειας και η μείωση της χρήσης νερού, είναι από τις πιο «βαριές» πρακτικές και κοστοβόρες που οφείλει να ακολουθήσει μια επιχείρηση φιλοξενίας και συνήθως απαιτεί μελέτες, αλλαγή εξοπλισμού κ.α. Ο στόχος είναι η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του καταλύματος στην περιοχή που βρίσκεται.

Άλλες πολύ σημαντικές τάσεις και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που μπορεί να εφαρμόσει ένα ξενοδοχείο είναι η προώθηση βιώσιμων μέσων μεταφοράς, η χρήση προϊόντων καθαρισμού με σύνεση και με σύνθεση για ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον, η πολύ προσεκτική επιλογή τοπικών προϊόντων στα εστιατόρια του ξενοδοχείου, η προώθηση του οικοτουρισμού αλλά και άλλες αλλαγές που ενισχύουν την αειφόρο λειτουργία του.

Επιπλέον, η βιωσιμότητα στον ξενοδοχειακό τομέα είναι σημαντική γιατί είναι ο τρόπος για να συνδεθεί με τον ντόπιο πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Η εμπειρία ενός επισκέπτη στο ξενοδοχείο του, όταν αυτό του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει τους ντόπιους, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του, με διάφορους τρόπους, είναι ανεκτίμητη. Ουσιαστικά δίνει μια ταυτότητα, στο κατάλυμα που εγγυάται την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Ο ρόλος των τοπικών προϊόντων

Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων έχουν θαυμάσιες ευκαιρίες για να προωθήσουν βιώσιμες πρωτοβουλίες. Η χρήση τοπικών, βιολογικών τροφίμων ως επιλογές στο πρωινό και τα γεύματα, αλλά και γενικότερα η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών, εκτιμάται ιδιαίτερα από την πελατεία. Επιπλέον συμβάλει στην τοπική οικονομία αλλά και στην προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων

Ανέσεις και προϊόντα καθαρισμού

Τα μικρά, συνήθως ακριβά πλαστικά μπουκαλάκια που διαθέτουν τα ξενοδοχεία στα δωμάτια και περιέχουν προϊόντα καθαρισμού για το σώμα, τείνουν να μειωθούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν ακόμα και από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία. Η χρήση δοχείων σαπουνιού και σαμπουάν που μπορούν να ξαναγεμίσουν, είναι πλέον πολύ πιο δημοφιλής μεταξύ των ξενοδοχείων μεσαίας κατηγορίας, ενώ προωθείται και η δημιουργία ανακυκλώσιμων συσκευασιών.
Όσον αφορά τα προϊόντα καθαρισμού των χώρων,  πολλά ξενοδοχεία επιλέγουν πλέον να στραφούν στα βιολογικά ή φυσικά καθαριστικά που είναι λιγότερο επιβλαβή τόσο για τη φροντίδα των διάφορων σημείων όσο και για το περιβάλλον.

Θέρμανση – Ψύξη, Φώτα, Απορρίμματα, Νερό

Συστήματα κεντρικού ελέγχου της θερμοκρασίας που τις διαχειρίζεται το ξενοδοχείο βοηθούν πολύ στην εξοικονόμηση και οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Για το φωτισμό, η χρήση φώτων LED σώζει πλέον ενέργεια, ενώ και για το νερό η εφαρμογή συσκευών νερού υψηλής απόδοσης, μπορούν και ελέγχουν τη χρήση του.
Τα ξενοδοχεία παράγουν υπερβολική ποσότητα απορριμμάτων και η διαχείριση τους αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο ζητούμενο. Πολλά ξενοδοχεία εφαρμόζουν ανακύκλωση στους κοινόχρηστους χώρους, κάνουν χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών στο φαγητό, όπως τα μπουκάλια του νερού, καταργώντας το πλαστικό.
Η χρήση νερού από τα ξενοδοχεία ευθύνεται για περίπου το 24% της γενικής κατανάλωσης.  Η μείωση της χρήσης νερού όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση του κόστους, αλλά είναι επίσης μια θεμελιώδης βιώσιμη πρακτική. Τα ξενοδοχεία ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να εξοικονομούν ενέργεια και νερό, προτείνοντας τους για παράδειγμα να μην ζητούν την καθημερινή αλλαγή πετσετών και κλινοσκεπασμάτων, κ.α.

Μπορεί ένα ξενοδοχείο να σώσει τον πλανήτη;

Η ενέργεια και η εξοικονόμηση της αλλά και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ο πιο σημαντικός δρόμος προς την προσπάθεια αλλαγής της πορείας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν και κανένα ξενοδοχείο από μόνο του δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, βοηθάει όμως έτσι με τον τρόπο του και στο μερίδιο που του αναλογεί.

Πηγή: News247

Δείτε επίσης