Ξηρασία απειλεί την Ευρώπη – Θα είναι η χειρότερη εδώ και 500 χρόνια

Βιργινίας Κιμπουροπούλου/Cibum

απο Cyclades Open

Επείγοντα μέτρα για τα πρωτοφανή επίπεδα ξηρασίας που αντιμετωπίζει μια πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών, μιας και η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων αναμένεται να απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια και την παραγωγή ενέργειας.

Σε όλο της το μήκος- από το Ηνωμένο Βασίλειο ως και την Τουρκία- οι εικόνες που δίνονται από τους δορυφόρους είναι ιδιαίτερα δραματικές, ιδιαίτερα στη δυτική Ευρώπη, με τις συνήθως χιονισμένες Άλπεις να δίνουν μια πρωτοφανή εικόνα δίχως χιόνι στις πλαγιές τους. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν επείγοντα μέτρα για να μετριάσουν την έλλειψη νερού ενόψει του καλοκαιριού.

Χαρακτηριστικά, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προχωρά σε εφαρμογές περιοριστικών μέτρων για την αλόγιστη χρήση νερού και η ιταλική κυβέρνηση διόρισε για πρώτη φορά στα χρονικά έναν επίτροπο με καθήκον να εφαρμόσει ένα σχέδιο καταπολέμησης των επιπτώσεων της ξηρασίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Καταλονίας ενίσχυσε τους κανόνες εξοικονόμησης νερού για σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τη Βαρκελώνη, μεταξύ άλλων διακόπτοντας το πότισμα των δημοσίων πάρκων, αφού τα αποθέματα νερού της περιοχής έχουν πέσει στο 27%, σύμφωνα με αναφορά του ιστοτόπου Rfi France.

Χαμηλή υγρασία και ρεκόρ απουσίας βροχοπτώσεων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο χαρακτηρίζει την παρούσα ξηρασία την χειρότερη των τελευταίων 500 ετών στην ήπειρο. Το χαρακτηρισμό επιβεβαιώνει μια μελέτη  από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας, που διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων διατηρήθηκαν χαμηλά από μια σοβαρή ευρωπαϊκή ξηρασία που ξεκίνησε το 2018, αναφέρει το Rfi France, ενώ ταυτόχρονα το δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ δημοσίευσε έναν χάρτη που αποκαλύπτει χαμηλή υγρασία του εδάφους σε πολλές χώρες.

Δύο είναι οι αιτίες της απειλητικής για την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης ξηρασία: η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες. Στη Γαλλία έκανε να βρέξει 32 μέρες, ρεκόρ που συμπληρώθηκε το Φεβρουάριο. Οι αγρότες, ως αποτέλεσμα της έλλειψης νερού, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νερό πιο βαθιά στο έδαφος, κάτι που με τη σειρά του συνέβαλε στην απώλεια περίπου 84 γιγατόνων νερού ετησίως από τις αρχές του αιώνα.

Αλλά η επίμονη και επικίνδυνη ξηρασία δεν είναι μόνο απειλητική για την τροφή των Ευρωπαίων, αλλά και για την ενέργεια, αφού η λειψυδρία έχει επηρεάσει την παραγωγή των πυρηνικών σταθμών διάφορων χωρών, όπως η Γαλλία, η οποία του 2022 έγινε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Επιπλέον, η έλλειψη βροχής και χιονόπτωσης προκάλεσε ελλείψεις και στις προμήθειες υδροηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.

Πηγή: Cibum

Δείτε επίσης