Υποκλοπές: Εγκρίθηκε η έκθεση της PEGA – Ταύτιση παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator

απο Cyclades Open

Όπως αναμενόταν, η έκθεση της εισηγήτριας Σοφί Ιν’τ Βελντ ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στην επιτροπή Pega του ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα το απόγευμα.

Στο σύνολο της Έκθεσης είχαμε ονομαστική ψηφοφορία με 30 υπερ-4 κατά -3 αποχές.

Στο σύνολο της Σύστασης είχαμε επίσης ονομαστική με 40 υπέρ – 5 κατά – 2 αποχές.

Η Ελλάδα ψηφίστηκε δια ανατάσεως χειρός με συντριπτική πλειοψηφία. Τόσο στην σύσταση όσο και στο πόρισμα καταψήφισε μόνο το ΕΛΚ και απείχε η ακροδεξιά

Οπως έχει καταγραφεί η Pega, μεταξύ άλλων, ζητά η Europol να αναλάβει αμέσως δράση στις έρευνες για το ζήτημα των υποκλοπών και η κυβέρνηση να αλλάξει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει ψηφίσει και είναι προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Στην έκθεση υπήρχαν συνολικά 40 άρθρα για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων αναφέρονταν και τα εξης: «Ο Δημητριάδης είναι ανιψιός του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και μέχρι τον Αύγουστο του 2022 γενικός γραμματέας στο γραφείο του. Σε αυτόν τον ρόλο, ήταν υπεύθυνος για τις επαφές της κυβέρνησης με την ΕΥΠ. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 5 Αυγούστου 2022 μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ είχε υποκλέψει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη. Αρχικά, η παραίτησή του αποδόθηκε στο τοξικό πολιτικό περιβάλλον, αλλά αργότερα, ο Πρωθυπουργός του απέδωσε την πολιτική ευθύνη για την υποκλοπή του Ανδρουλάκη και άλλων πολιτικών προσώπων», σημειώνεται από τους ευρωβουλευτές.

«Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, παραδέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την “κοινωνική του σχέση” με τον Δημητριάδη. Ο Κοντολέων διορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά χρειάστηκε να προσαρμοστούν ορισμένες διατάξεις του νόμου ώστε να καταστεί δυνατός ο διορισμός του.

Ο Δημητριάδης είναι επίσης στενά συνδεδεμένος με διάφορους τρόπους με τον Φέλιξ Μπίτζιο και τον Γιάννη Λαβράνο. Οι τρεις άνδρες είναι προσωπικά γνωστοί. Ο Δημητριάδης και ο Λαβράνος είναι κουμπάροι (“Κουμπάροι”) και ο Δημητριάδης είναι νονός του δεύτερου παιδιού του Λαβράνου. Ο Δημητριάδης συνδεόταν επίσης έμμεσα με τον Μπίτζιο μέσω επιχειρηματικών συναλλαγών με τον αδελφό του Μπίτζιου».

Μεταξύ άλλων, η Pega ζητά από την Ελλάδα

  • αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών
  • συμμετοχή της Europol στις έρευνες για την υπόθεση του Predator
  • κατάργηση των ρυθμίσεων που περιορίζουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των θυμάτων
  • απομάκρυνση της ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.

Ουραγός στην ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα

Στο κείμενο απόφασης δεν έμειναν ασχολίαστες οι κάκιστες επιδόσεις της χώρας στην ελευθερία του Τύπου.

Τονίζεται σχετικά: Η Ελλάδα κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022: 108η στις 180. Το 2021 δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Η δολοφονία δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και στρατηγικές αγωγές προς

αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλε στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού κατά των ειδησεογραφικών πρακτορείων Reporters United και «Εφημερίδα των Συντακτών» (Eφ.Συν)116 αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο υπουργός Οικονόμου επιδίωξε να δυσφημίσει την

δημοσιογράφο του Politico, Νεκταρία Σταμούλη, υπονοώντας ότι τα άρθρα της σχετικά με το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού ήταν πολιτικά υποκινούμενα. Όντως, δύο από τα θύματα του Predator, οι Κουκάκης και Μαλιχούδης, είχαν κάνει επικριτικά ρεπορτάζ σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς και απάτης, καθώς και την κακομεταχείριση των μεταναστών. Ο Τάσος Τέλλογλου και η Ελίζα Τριανταφύλλου αναφέρθηκαν στο σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού και εικάζεται ότι τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης