Υποκλοπές: Ένας χρόνος έρευνας από το Reporters United

απο Cyclades Open

Στις 4 Ιανουαρίου 2022, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, το Reporters United άνοιξε την έρευνα για τις υποκλοπές μ’ ένα ρεπορτάζ που έβαζε από τότε στο κάδρο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου. Μια σύντομη ανασκόπηση στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και το αποτύπωμα που άφησαν, την ώρα που η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος ξεκινούν έλεγχο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Υποκλοπές: Ένας χρόνος έρευνας από το Reporters United

Το εξώφυλλο από το πρώτο κείμενο του Reporters United για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, το Reporters United ξεκίνησε τη μεγάλη του έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών με ένα ρεπορτάζ που ταυτόχρονα αποτέλεσε την πρώτη δημοσίευση για την υπόθεση στην Ελλάδα. 

Από τότε κύλησε ένας χρόνος δημοσιογραφικών αποκαλύψεων, τις οποίες για οκτώ μήνες μέχρι την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη τον Αύγουστο) κίνησαν ελάχιστα μέσα ενημέρωσης: Εκτός από το Reporters United, το inside story με τη δική του πολύμηνη έρευνα που επίσης ξεκίνησε τον Ιανουάριο, και η ΕφΣυν, με την οποία συνδημοσιεύσαμε τις αποκαλύψεις μας για την υπόθεση Δημητριάδη και η οποία ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 είχε αποκαλύψει το «καθεστώς παρακολούθησης» πολιτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων από την ΕΥΠ. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου πολύ σημαντικές αποκαλύψεις έκανε και το Documento.

Εκείνους τους οκτώ μήνες (Ιανουάριος – Αύγουστος 2022), ο χώρος των ΜΜΕ, το πολιτικό σύστημα αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα παρέμειναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκκωφαντικά σιωπηλοί. 

Ας δούμε μαζί τις αποκαλύψεις και τις εξελίξεις που ακολούθησαν. 

Στο πρώτο μας ρεπορτάζ (Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει, 4.1.2022) αποκαλύψαμε πώς το Μαξίμου άλλαξε με μια αντισυνταγματική τροπολογία τον νόμο για την ΕΥΠ, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις άγνωστες μέχρι τότε υποκλοπές της. Το ρεπορτάζ αποδείχτηκε εκ των υστέρων προφητικό, αφού έβαζε στο κάδρο αφενός την πολιτική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, αφετέρου τις μεθοδεύσεις του Μαξίμου.

Με αυτή τη νομοθετική αλλαγή η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαγόρευσε στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι είχαν τεθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη φροντίσει να φέρει υπό τον άμεσο έλεγχό του αμέσως μετά τις εκλογές του 2019. 

Το πρώτο άρθρο μάς δημιούργησε ένα ερώτημα: Ποια συγκεκριμένη παρακολούθηση ήθελε να κρύψει το Μαξίμου; Η απάντηση δόθηκε στο επόμενο ρεπορτάζ (Εχθρός του Κράτους: Αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, 15.4.2022). Σ’ αυτό τεκμηριώσαμε -με την επίκληση απόρρητων κρατικών εγγράφων- ότι η κυβέρνηση ήθελε να κρατήσει κρυφό πως η ΕΥΠ υπό τον πρωθυπουργό υπέκλεπτε τις συνομιλίες του ρεπόρτερ Κουκάκη το 2020, ενώ εκείνος ερευνούσε οικονομικά εγκλήματα. 

Το εξώφυλλο από το ρεπορτάζ του Reporters United που τεκμηρίωσε ότι η ΕΥΠ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2022 είχαμε στείλει ερωτήσεις στον τότε Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση. Τα ερωτήματά μας τότε είχαν μείνει αναπάντητα. 

Παρά τις κυβερνητικές απόπειρες για αποδόμηση των αποκαλύψεων (Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση Κουκάκη, 21.4.2022), η έρευνα συνεχίστηκε, επιχειρώντας να ρίξει φως στη σύνδεση μεταξύ Μαξίμου και Predator, με το οποίο σύμφωνα με την έρευνα του inside story είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ο Κουκάκης το 2021. 

Στις 3 Ιουνίου του 2022, η έρευνα του Reporters United (Ο Μεγάλος Ανιψιός κι ο Μεγάλος Αδερφόςσυνδημοσίευση με την ΕφΣυν) βάζει για πρώτη φορά στο κάδρο τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αποκαλύπτοντας τις επιχειρηματικές συναλλαγές του με πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονταν στην υπόθεση των υποκλοπών. Γι’ αυτό το ρεπορτάζ, το Reporters United θα δεχτεί τέσσερα εξώδικα, από τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη, από τον επιχειρηματία Γιώργο Μπιθαρά, από τον πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa Φέλιξ Μπίτζιο και από την εταιρεία Krikel, που όπως θα αποδειχτεί αργότερα ελέγχεται από τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο.

Στις 4 Αυγούστου 2022, δημοσιεύεται μαζί με την ΕφΣυν η επόμενη έρευνά μας για την εμπλοκή του κ. Δημητριάδη στην υπόθεση (Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator), με την οποία τεκμηριώνεται η πολλαπλή σύνδεση, έμμεση και άμεση, του κ. Δημητριάδη με τον Φέλιξ Μπίτζιο, που όπως θα αποδειχθεί αργότερα, εκτός από αναπληρωτής διαχειριστής, ήταν και μέτοχος της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator στην Ελλάδα.

Η έρευνα του Reporters United και της ΕφΣυν στα δύο πρωτοσέλιδα της εφημερίδας (3.6.2022 και 4.8.2022)

Με φόντο και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην παραίτηση, μία μέρα μετά τη δημοσίευση της έρευνάς μας, του κ. Δημητριάδη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, καθώς και του Παναγιώτη Κοντολέοντος από το αξίωμα του διοικητή της ΕΥΠ.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ

Πηγή: Reporters United/Νικόλας Λεοντόπουλος-Θοδωρής Χονδρόγιαννος

📸Arifur Rahman Tushar/Pixabay

Δείτε επίσης