Υποκλοπές-Νέες αποκαλύψεις παρακολούθησης από την εφημερίδα Documento: Ο Χατζηδάκης ως στόχος 5046c της ΕΥΠ

απο Cyclades Open

Αποκαλύψεις και αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, δημοσιεύει η εφημερίδα Documento της Κυριακής, δίνοντας συνέχεια στα δημοσιεύματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν “ο στόχος 5046c” της ΕΥΠ, με το κυριακάτικο φύλλο να παραθέτει αποσπάσματα από την έκθεση παρακολούθησής του.

Μάλιστα, μεταξύ των στοιχείων αποκαλύπτει και η επικοινωνία του με καναλάρχη:

Ο στόχος στη συνομιλία του με τον καναλάρχη στις 27/11/2020 εμφανίζεται ιδιαίτερα βοηθητικός σε θέμα το οποίο αναφέρεται ότι έχουν επικοινωνήσει διά ζώσης για φωτοβολταϊκά. Ο καναλάρχης ζητάει από τον στόχο να τον συστήσει στην ΕΥΔΑΠ και στις ανανεώσιμες της ΔΕΗ. Ο στόχος φαίνεται να μη θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τηλεφωνικώς και αναφέρει στον καναλάρχη ότι θα το κάνει άμεσα.

Όπως αναφέρει το News247.gr ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε σχέση με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documentο για την ανάμειξη του ονόματός του σε παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ δήλωσε πως “δεν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα ο πρωθυπουργός να εμπλέκεται σ’ αυτή την ιστορία”.

Αναλυτικά η δήλωση:

“Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία. Το υπογραμμίζω για μια ακόμα φορά ! Άλλωστε και οι τρεις πρωθυπουργοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί ήταν πάντοτε ενήμεροι για όλες τις μείζονες αποφάσεις στα Υπουργεία που κατά καιρούς έχω υπηρετήσει. Οι πολιτικές μου επιλογές ήταν σαφείς και γνωστές τόσο στους ίδιους όσο και στους Έλληνες πολίτες.

Η όλη υπόθεση ωστόσο που απασχολεί τον δημόσιο βίο από τον Αύγουστο  δεν παύει να είναι δυσώδης. Η ακατάσχετη σεναριολογία και ονοματολογία, η απίστευτη πολιτική εμπάθεια και οι απροκάλυπτες σκοπιμότητες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, πέρα από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παράνομα λογισμικά και να θέτει σε νέες και χωρίς παθογένειες βάσεις την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών της Δικαιοσύνης.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο αυτό ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά, οδηγώντας στην τιμωρία όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θέμα Δημοκρατίας!”.

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα που με στοιχεία αποκαλύπτονται τα ψέματα Μητσοτάκη, θα πει γιατί παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη η ΕΥΠ;

Ανακοίνωση για τις αποκαλύψεις εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

“Τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, εξηγούν για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια για να μην απαντήσει στη Βουλή στο απλό ερώτημα του κ. Τσίπρα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο.

Σήμερα αποδεικνύεται η αξιοπιστία Μητσοτάκη. Δεν έπαιζε απλά θέατρο όταν έκανε και τον θιγμένο λέγοντας πως «είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε», αλλά έλεγε συνειδητά ψέματα στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς και τους βουλευτές του και στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού από τις 8 Ιουλίου του 2019, την πρώτη μέρα δηλαδή διακυβέρνησής του, πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του, έκανε αυτό που οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής χαρακτήρισαν «αδιανόητο» και «δημοκρατική εκτροπή»: Έβαλε να παρακολουθούν για τουλάχιστον έναν χρόνο τον τότε υπουργό Ενέργειας και Αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος εντελώς συμπτωματικά βρισκόταν υπό παρακολούθηση και από το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως και οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης.

Τα ερωτήματα που πλέον καλείται να απαντήσει είναι απλά:

Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας για τους οποίους έδωσε εντολή παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη;

Απειλούσε ο κ. Χατζηδάκης την εθνική ασφάλεια ή μήπως απειλούσε τα ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου με τους χειρισμούς του που αφορούσαν σε επιχειρηματικά projects στο χώρο της ενέργειας; Περιμένουμε απαντήσεις”.

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πολιτικά στον προηγούμενο αιώνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε μεταξύ άλλων: «H κυβέρνηση, από τον περασμένο Αύγουστο κιόλας, έχει αναλάβει δραστικές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση τόσο των λογισμικών παρακολούθησης όσο και των συστημικών προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ. Η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου».

Η Κομισιόν εξετάζει τη νομιμότητα εξαγωγής του Predator

Εν τω μεταξύ από πολύ κοντά παρακολουθεί η Κομισιόν τις αποκαλύψεις για πώληση κακόβουλου λογισμικού από την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρρά στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Παρ’ όλο που σε αυτή τη φάση δεν σχολιάζει επί του συγκεκριμένου περιστατικού, η αρμόδια γενική διεύθυνση της Επιτροπής εξετάζει αν η αγοραπωλησία έγινε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Κι αυτό γιατί το Predator της Intellexa θεωρείται προϊόν διπλής χρήσης, όπως ονομάζονται τα αγαθά που μπορεί να εξυπηρετήσουν στρατιωτικούς ή σκοπούς ασφάλειας, ανάλογα με το σε ποια «χέρια» θα βρεθούν. Τα προϊόντα τεχνολογίας εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση.

Οπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην «Εφ.Συν.», από τον σχετικό κανονισμό προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι και διαδικασίες για τις εξαγωγές αυτών των ειδών, σύμφωνα με την αυστηροποίηση του νόμου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα να αποφασίζουν ανά περίπτωση να δώσουν ή όχι μια έγκριση για την εξαγωγή ενός προϊόντος διπλής χρήσης, αλλά η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή συνεργασία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά», απάντησε η αρμόδια εκπρόσωπος Μίριαμ Γκαρσία Φερέρ σε δημοσιογράφο των NY Times που συμμετείχε στην επίμαχη δημοσίευση.

Στην απάντησή της, η εκπρόσωπος δήλωσε έμμεσα ότι μέσω μηχανισμού συντονισμού η Κομισιόν διερευνά τι ακριβώς έχει συμβεί.

Άλλη διεύθυνση της Επιτροπής εποπτεύει το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. Εν αναμονή της ψήφισης του νόμου, οπότε και θα μπορεί να εκφράσει συγκεκριμένη άποψη, η γενικότερη θέση της Κομισιόν σχετικά με τη χρήση του spyware δεν έχει αλλάξει: «Οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», ανέφερε πηγή της Κομισιόν.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη της εθνικής τους ασφάλειας και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφάλειάς τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης», πρόσθεσε.

«Η διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων αποτελεί αρμοδιότητα κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. Η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», κατέληξε παραπέμποντας και στην τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου για την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από NEWS247, ΕΘΝΟΣ, Εφημερίδα των Συντακτών

📸TheDigitalArtist/PIxabay

Δείτε επίσης