Ζαπορίζια: «Επειγόντως» ζώνη πυρηνικής ασφάλειας – Το πόρισμα της IAEA

απο Cyclades Open

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας διαπίστωσαν ζημιές σε ορισμένα τμήματα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και επισημαίνουν ότι οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που παραμένουν στο εργοστάσιο είναι «συνεχώς υπό πίεση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος, με συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια».

«Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», αναφέρεται από τους εμπειρογώμονες της IAEA που ζήτησαν άμεση δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας, στον πυρηνικό σταθμό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Στο πολυαναμενόμενο πόρισμα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη περί έκλυσης ραδιενέργειας, ωστόσο διατυπώνεται «ύψιστη ανησυχία» για την κατάσταση στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν μέτρα για την πρόληψη πυρηνικού ατυχήματος, που θα οφείλεται σε ζημιά από τα στρατιωτικά πλήγματα στη Ζαπορίζια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη», επισημαίνεται στην έκθεση των 52 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα και καλεί σε άμεσες διαβουλεύσεις Μόσχα και Κίεβο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας ήταν απαραίτητη, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει από την αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ να παρουσιάσει τα γεγονότα σχετικά με την «παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας», προσθέτοντας ότι η Ρωσία θέτει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.

Πηγή: naftemporiki.gr

📸Kilian Karger/Unsplash

Δείτε επίσης