Άλιμος: Αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση του κήτους – «Βγήκε στις ακτές για βοήθεια»

«Κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών»

απο Cyclades Open

Μειώνονται οι ελπίδες διάσωσης του φαλαινοδέλφινου που τα τελευταία 24ωρα έχει εξοκείλει στα νερά του Σαρωνικού προκειμένου να αναζητήσει βοήθεια λόγω τραυματισμού.

Το θηλαστικό ζιφιός (Ziphius cavirostris) που βρίσκεται κυριολεκτικά λίγα βήματα από την παραλία του Αλίμου, έχει διαπιστωθεί ότι τραυματίστηκε στην κάτω γνάθο, του έχει χορηγηθεί κορτιζόνη και έχει ληφθεί αίμα, ενώ δίπλα του βρίσκονται επιστήμονες και δύτες.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, όταν ένα κήτος βγαίνει στα αβαθή είναι «σαν να ζητά βοήθεια».

Στο σημείο βρίσκονται 2 εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», που δίνουν μάχη για να παράσχουν στο τραυματισμένο ζώο τις πρώτες βοήθειες υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Νατάσσας Κομνηνού.

Το φαλαινοδέλφινο που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.

Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος” εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί το είδος του, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο. «Κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών» είπε.

Στο σημείο βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, παρακολουθώντας από κοντά την προσπάθεια διάσωσης και δήλωσε: «Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή».

Στην επιχείρηση, επίσης, συμμετέχουν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε επίσης