Taste Atlas: Ποιοί είναι οι κορυφαίοι καφέδες στον κόσμο;

απο Cyclades Open

Tην λίστα με τα καλύτερα ροφήματα καφέ παρουσίασε πρόσφατα το Taste Atlas. Συνολικά η λίστα περιλαμβάνει 62 ροφήματα καφέ, ενώ στο Top 10 φιγουράρουν τρεις ελληνικοί.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Cafe Cubano:

Ένας μοναδικός τύπος εσπρέσο που προέρχεται από την Κούβα και είναι γνωστός ως café Cubano και συχνά αναφέρεται ως κουβανέζικος εσπρέσο, κουβανέζικος καφές ή κουβανέζικο σφηνάκι. Αν και κατέχει μοναδικό καθεστώς στην Κούβα, όπου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό κοινωνικό και πολιτιστικό ποτό, ο κουβανέζικος εσπρέσο είναι επίσης πολύ δημοφιλής και ευρέως διαθέσιμος σε όλη τη Λατινική Αμερική αλλά και τη Φλόριντα.

Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με ζάχαρη ντεμεράρα κατά την παρασκευή του. Αυτή η ποικιλία εσπρέσο παρασκευάζεται με την παρασκευή των πιο σκούρων καβουρδισμένων καφέδων με ζάχαρη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ανοιχτό καφέ αφρός στην κορυφή του καφέ. Ο εσπρέσο κουβανέζικου τύπου θεωρείται ένα απογευματινό πρότυπο που συνήθως σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Ινδικός καφές φίλτρου

Ο ινδικός καφές φίλτρου είναι μια τεχνική παρασκευής κατά την οποία ο καφές παρασκευάζεται με τη χρήση ινδικού φίλτρου καφέ. Αυτό το φίλτρο αποτελείται από δύο θαλάμους – τον επάνω με διάτρητο πυθμένα που χρησιμοποιείται για να κρατά τον αλεσμένο καφέ και τον κάτω στον οποίο στάζει αργά ο ζυμωμένος καφές.

Αυτή η τεχνική παρασκευής έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με πλούσια γεύση και γεμάτο σώμα, ο οποίος συνήθως αναμειγνύεται με γάλα και γλυκαίνεται με ζάχαρη. Παραδοσιακά σερβίρεται σε ποτήρι με συνοδευτικό πιατάκι (davara). Μερικές φορές, ο συνδυασμός καφέ και ζεστού γάλακτος χύνεται συνεχώς από το ένα δοχείο στο άλλο μέχρι να αεριστεί και να αφρίσει.

 Nathan Dumlao/Unsplash 

Στην 3η θέση ο Espresso freddo

Ο Espresso freddo είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω σε πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, απαλός και κρεμώδης.

Στη συνέχεια, ο ελαφρώς παγωμένος καφές στραγγίζεται και χύνεται πάνω σε πάγο. Το ρόφημα γλυκαίνεται ανάλογα με τις προτιμήσεις, κάτι που πρέπει να γίνει πριν από την ανάμειξη. Ο espresso freddo έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 και σήμερα είναι διαδεδομένος σε όλη τη χώρα.

Στην 4η ο καπουτσίνο Freddo

Ο καπουτσίνο Freddo είναι μια ποικιλία παγωμένου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο- συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω σε πάγο. Στη συνέχεια, το ποτό συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή αναμειγνύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή.

Ο καπουτσίνο Freddo σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια. Παρόμοια ποικιλία, χωρίς γάλα, είναι γνωστή ως espresso freddo. Και τα δύο ποτά συναντώνται συνήθως στην Ελλάδα και απολαμβάνονται κυρίως ως δροσιστικά καλοκαιρινά ποτά.

Στην 7η θέση βρίσκεται ο Φραπέ

Αν και η λέξη φραπέ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός παρασκευάζεται συνήθως σε ένα σέικερ ή σε ένα μίξερ χειρός, έτσι ώστε όταν το ποτό χύνεται σε ένα ποτήρι, να εμφανίζεται ένας πλούσιος αφρός στην κορυφή.

Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ – οπότε συχνά αναφέρεται ως “φραπόγαλο”- και το ποτό μπορεί να γλυκαθεί ανάλογα με τη γεύση. Παραδοσιακά, αυτός ο καφές σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και διατίθενται τρεις βαθμούς γλυκύτητας.

Δείτε όλη τη λίστα ΕΔΩ

Πηγή: Taste Atlas

📸Mark Daynes/Unsplash

Δείτε επίσης