Νάξος: Αντίστροφη μέτρηση για αυτοψία στα ετοιμόρροπα κτήρια της Νάξου

απο Cyclades Open

Μια εβδομάδα αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αυτοψία για τα πιθανολογούμενα ως επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτήρια στον Δήμο Νάξου. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία διενέργειας της πρώτης για το 2023 αυτοψίας της Επταμελούς Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτηρίων χωρικής αρμοδιότητας των περιφερειακών ενοτήτων Κυκλάδων που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, μετατίθεται για την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 κατόπιν αδυναμίας μετακίνησης των μελών ελλείψει ακτοπλοϊκών δρομολογίων και συνεπώς διαπίστωσης της έλλειψης της αναγκαίας απαρτίας της Επιτροπής, όπως αναφέρει η “Κοινή Γνώμη”.

Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.). 

Για το μείζον ζήτημα διαχείρισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, όπως έχει προαναγγελθεί από το ΥΠΕΝ, θεσμοθετείται Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) Μετά από συνεργασία και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργείται με απόφαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης) από μία 7μελή Ειδική Επιτροπή. Αντικείμενο της Ειδικής Επιτροπής είναι να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα και είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών ή βρίσκονται κοντά σε μνημείο, εντός αρχαιολογικού χώρου, εντός ιστορικού τόπου, εντός τόπου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ή εντός Ζώνης Β’ προστασίας μνημείου.

Η διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή

Βασικός στόχος της σύστασης Ειδικής Επιτροπής είναι να αρθούν οι υφιστάμενες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα, καθώς και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτηρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτιριακού αποθέματος.

Εντός τριών ημερών η Ειδική Επιτροπή θα προβαίνει σε αυτοψία και η έκθεση θα συντάσσεται αυθημερόν. Εντός τριών ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας θα συνεδριάζει η Ειδική Επιτροπή. Αν το κτήριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, εντός τριών ημερών από τη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται η κατεδάφισή του. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να αποφευχθεί η εξέταση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων από πολλαπλές επιτροπές, συμβούλια και υπηρεσίες καθώς και η έκδοση αντιφατικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων που δημιουργεί καθυστερήσεις, θέτοντας εν τέλει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Η προ διετίας δέσμευση της Μενδώνη

Προ διετίας και όταν αποφασίστηκε η δημιουργία των συγκεκριμένων επιτροπών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωνε σχετικά, “Μετά από συστηματική συνεργασία για το μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων στη χώρα μας, συναποφασίσαμε να μπει άμεσα τέλος στις ιδιαίτερα χρονοβόρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με δεδομένο ότι τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια αποτελούν  ζήτημα και δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνουμε δραστική σύντμηση στον χρόνο και θεσμοθετούμε  μία και μόνον  Ειδική Επιτροπή, την επονομαζόμενη Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτηρίων, η οποία θα προβαίνει εφεξής πολύ γρήγορα στην αυτοψία και στη λήψη απόφασης κατεδάφισης των εν λόγω κτηρίων.

Συστήνεται δηλαδή μία κοινή, διευρυμένη Ειδική Επιτροπή έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικών υπουργείων και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις προκαλούσαν χρονοτριβή ακόμη και ετών σε ορισμένες περιπτώσεις. Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για να αποκτήσει η χώρα μας για πρώτη φορά εκείνο το κατάλληλο θεσμικό όργανο το οποίο θα είναι και το μοναδικό που θα απομακρύνει από το δομημένο περιβάλλον τα ετοιμόρροπα κτήρια που εγκυμονούν κινδύνους. Στόχος είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, το Περιβάλλον και ταυτόχρονα η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας.”

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης