Το υπουργείο Περιβάλλοντος αμφισβητεί τα στοιχεία των δορυφόρων για τα καμένα! – “Χαμηλής ευκρίνειας και με καπνό οι δορυφορικές εικόνες”

απο Cyclades Open

Τη σκληρή πραγματικότητα με τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής έκτασης επιχειρεί να διαψεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αμφισβητώντας τα δεδομένα των δορυφόρων λόγω …χαμηλής ευκρίνειας των εικόνων και καπνού και υπερτονίζοντας ότι φωτιές ξεσπούν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στο ethnos.gr η Μαρία Λιλιοπούλου, την ώρα που η Ελλάδα πνιγμένη στη στάχτη και τα αποκαίδια έχοντας θρηνήσει μόνο στις πυρκαγιές του Αυγούστου 20 ανθρώπινες ζωές και οδεύοντας προς την κατάρριψη του αρνητικού ρεκόρ των αποτεφρωμένων δασικών εκτάσεων, το υπουργείο χωρίς να δίνει ούτε μία εκτίμηση για την καμένη έκταση, φαίνεται να κάνει μία αγωνιώδη προσπάθεια να θολώσει την εικόνα.

«Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει – και θα γίνει – μόνο μετά την οριστική καταστολή τους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Και συνεχίζει: «Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες – που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες – οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους».

Αναφέρει μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου – όπως λέει – «στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου στο ethnos.gr πατώντας εδώ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ εδώ

Δείτε επίσης