5.360 εθελοντές της HELMEPA καθάρισαν 130 χλμ. ακτογραμμής

απο Cyclades Open

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, για συνεχή 31η χρονιά, και με την ιδιότητα του Εθνικού Συντονιστή, συντόνισε και υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία, τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2021, που αποτελεί τη μεγαλύτερη και πλέον αναγνωρισμένη εκστρατεία στο είδος της για την πρόληψη της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα.

Την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου, το δίκτυο μελών και εθελοντών της HELMEPA ανέλαβαν τον καθαρισμό παραλιών, συνολικού μήκους ακτογραμμής 130 χλμ, συλλέγοντας 283.831 απορρίμματα, συνολικού βάρους 19,5 τόνων. Εκτός από την πρακτική αξία των καθαρισμών με τη συλλογή των απορριμμάτων και την απόθεσή τους στους κάδους, οι εθελοντές/τριες συνέβαλαν και στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που συνέλεξαν, προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους.

Τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά μίας χρήσης, για ακόμα μια χρονιά, καταλαμβάνουν τις πρώτες (αρνητικές) θέσεις στα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα που βρέθηκαν φέτος στις ελληνικές ακτές. Τα απορρίμματα αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη, και συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες που διαρκούν σε χρήση ελάχιστη ώρα, ωστόσο παραμένουν στις ακτές και το βυθό της θάλασσας για πολλά χρόνια, αποτελώντας σοβαρή απειλή για θαλάσσια ζώα και πουλιά.

Από το 2020, τα δελτία καταγραφής που χρησιμοποιούν οι εθελοντές έχουν προσαρμοστεί, λόγω της πανδημίας COVID-19, ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα απορρίμματα που σχετίζονται με τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες και γάντια μιας χρήσης). Οι μάσκες και τα γάντια καταλαμβάνουν την 17η θέση φέτος (3.112 τεμάχια), θέση πολύ υψηλή αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα προϊόντα έχουν μπει στη ζωή μας μαζικά μόλις τα τελευταία 2 χρόνια. Αναδεικνύεται λοιπόν μια νέα περιβαλλοντική πρόκληση για τη σωστή διαχείριση αυτών των προϊόντων που χρησιμοποιούμε τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας, καθώς είναι σημαντικά για την ασφάλεια και την υγεία μας, καταλήγουν όμως με τόση ευκολία στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, όταν τα πετάμε απερίσκεπτα στο δρόμο ή «ξεφεύγουν» από γεμάτους κάδους. Δείτε εδώ Έκθεση του Ocean Conservancy σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσών μας σε παγκόσμιο επίπεδο από τα μέσα ατομικής προστασίας.

Στη φετινή Εκστρατεία η νέα γενιά έδωσε δυναμικό «παρών», με την Εκπαιδευτική Κοινότητα να αναλαμβάνει ενεργό δράση με τη συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, καθώς και τους νέους (ηλικίας 15 και άνω), μέλη του δικτύου νεολαίας “HELMEPA Youth Ambassadors” να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για άμεση δράση, στο πεδίο, για την προστασία και βιωσιμότητα του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Η ναυτιλιακή κοινότητα και ειδικότερα οι εταιρείες-Μέλη της HELMEPA, καθώς και άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί πραγματοποίησαν δράσεις, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Δήμοι, Λιμενικές Αρχές, Σύλλογοι και πολίτες έστειλαν, επίσης, το δικό τους μήνυμα για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, καταδεικνύοντας την ατομική και συλλογική δύναμη για την πρόληψη της ρύπανσης.

Περισσότερα για τις δράσεις της HELMEPA και το δίκτυο μελών και εθελοντών, εδώ

Δείτε επίσης