Camera Zizanio-Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας: Βραβεύσεις και διακρίσεις για τα σχολεία των Κυκλάδων

απο Cyclades Open

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio ξεκίνησε το 2001 σαν μια πρωτοβουλία του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Στην Camera Zizanio παρουσιάζονται και διαγωνίζονται έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 χρόνων. Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη  αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συναντώνται κάθε χρόνο στον Πύργο της Ηλείας για να παρουσιάσουν έργα που παρήχθησαν είτε σε κινηματογραφικά εργαστήρια είτε ατομικά, για να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν κοινή δράση.

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη Συνάντηση  οπτικοακουστικής δημιουργίας των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Βραβείο και διακρίσεις απέσπασαν στο φεστιβάλ και σχολεία των Κυκλάδων. Όπως αναφέρει το syrostoday.gr “το 1ο βραβείο στην ηλικιακή κατηγορία “17 έως 20 ετών” απέσπασε η μικρού μήκους ταινία μας “Το διαστημικό πεπόνι από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σύρου, ενώ ” με ειδική μνεία διακρίθηκε για “Tα γαϊδουράκια της Κύθνου” το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κύθνου.

Τα παιδιά με χιούμορ, ευαισθησία και ιδιαίτερη οπτική ματιά δημιουργούν ταινίες με θέματα που αφορούν τα ίδια, αλλά και εμάς τους μεγαλύτερους, βάζουν φαντασία δημιουργώντας άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα μαθαίνοντας παράλληλα να λειτουργούν ομαδικά, να συνεργάζονται και να συνδημιουργούν προσεγγίζοντας τον πολιτισμό μέσα από μια φρέσκια ματιά, αποκτώντας χρήσιμες γνώσεις και εφόδια για την εξέλιξή τους ως μέλη της κοινωνίας.

Πιο αναλυτικά:

23η CAMERA ZIZANIO

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / GREEK SECTION

ΗΛΙΚΙΑ έως 12 ετών / AGE up to 12 years old

1ο Βραβείο / 1st Award: Η βία φέρνει βία _ 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού
Η ταινία πραγματεύεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στρέφοντας την προσοχή στα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς ενός μαθητή. Είναι μια ιστορία πραγματικής φιλίας κι ένα μάθημα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.

2o Βραβείο/ 2nd Award: Ο πόλεμος της ψείρας _ 10o 12/Θ Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, Δήμος Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκη
Με χιούμορ, με μια δεμένη ομάδα παιδιών και μέσα από ένα ζωύφιο που ταλαιπωρεί το κεφάλι κάθε μαθήτριας και μαθητή Δημοτικού, η ταινία καταδικάζει το ρατσισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού.

3ο Βραβείο / 3rd Award: Ντετέκτιβ Φυσ-το μυστήριο του χαμένου τρόπαιου _ 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης
Μια ιστορία μυστηρίου με ενδιαφέρουσα πλοκή και ευρηματική λύση μέσα από την επιστήμη της φυσικής. Γιατί το να παραδεχόμαστε το λάθος μας και να λέμε την αλήθεια είναι εξυπνάδα.

Eιδική μνεία / special mention: Διαστημικά Συντρίμμια _ 3o Δημοτικό Σχολείο Χίου
Γιατί μας ταξίδεψε εντός και εκτός τόσο με την ιστορία και τον ήχο του όσο και με το εικαστικό του κομμάτι.

Eιδική μνεία / special mention: Tα γαϊδουράκια της Κύθνου – 3ο Δημοτικό Σχολείο Κύθνου
Γιατί μας έδωσε να καταλάβουμε το ρόλο που έπαιζε κάποτε στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτό το ζώο και να προβληματιστούμε για την τύχη του από δω και στο εξής.

ΗΛΙΚΙΑ / AGE 13-16

1ο Βραβείο / 1st Award: Το σουβλατζίδικο _ Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού
Σύντομες συναντήσεις σε ένα σουβλατζίδικο φωτίζουν με θεατρικό τρόπο μια καθημερινότητα που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ότι θα φανταζόμασταν. Η ταινία καταφέρνει με απλά μέσα, καλές ερμηνείες και χιούμορ να αναδείξει ζητήματα που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις.

2ο Βραβείο / 2nd Award: Τι κάνουν οι φίλοι; _ Άρτεμις Τσένη
Η ταινία προσεγγίζει την κρίση στη φιλία μεταξύ δύο εφήβων με εύστοχη ματιά και θέτει ερωτήματα που μας προβληματίζουν. Μας προτρέπει να επιλέγουμε όσα μας αγαπούν πραγματικά και να μην παρασυρόμαστε από επιπόλαιες και επιφανειακές γνωριμίες.

3ο Βραβείο / 3rd Award: Το χάρτινο καράβι _ Νάσια Φιλιακούδη , Ζούχαν Ντάκντουκ
Η ταινία αποτυπώνει με ποιητικό τρόπο, με ευαισθησία και φαντασία δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι έφηβοι. Επισημαίνει τους κινδύνους της διαδικτυακής επικοινωνίας με αγνώστους με σαφήνεια αλλά χωρίς διδακτισμό.

ΗΛΙΚΙΑ / AGE 17-20

1ο Βραβείο / 1st Award: Το διαστημικό πεπόνι -Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σύρου
Μια ανατρεπτική ματιά πάνω σε μια μεγαλειώδη στιγμή, την προσγείωση ενός εξωγήινου στη γη. Τί θα μας αφήσει για να τον θυμόμαστε; Με ζωντάνια, σουρεαλισμό, φαντασία και πολύ χιούμορ, με καλές ερμηνείες και συντελεστές με πάθος, η ταινία είπε μια αστεία αλλά και σοβαρή ιστορία. Γιατί τί πιο σοβαρό από την εύστοχη διακωμώδηση της σοβαροφάνειας;

Η υπόθεση

Είναι άλλη μια συνηθισμένη μέρα στη πρωινή ζώνη του καναλιού Ψtv. Η τηλεπερσόνα Τζούντι, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εκπομπή της όπως κάνει καθημερινά για πολλά χρόνια. Μαζί της για πρώτη φορά, ο ινφλουενσερ των Social Media, Τζόνι ο οποίος τοποθετήθηκε ως συμπαρουσιαστής της εκπομπής “Πρωινό με τη Τζούντι” έπειτα από ξαφνική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του καναλιού για βελτιωθούν τα νούμερα τηλεθέασης .

Όλα εξελίσσονται φυσιολογικά , μέχρι που ένας καλεσμένος της εκπομπής,ο διάσημος Έλληνας αστροφυσικός και εξωγηινολόγος Λουκάς Αϊστάνογλου θα κάνει μια αποκάλυψη που θα συγκλονίσει όλο το πλανήτη. Η δεκάλεπτη εκδοχή της νέας μεγάλου μήκους ταινία, από τη βραβευμένη κινηματογραφική ομάδα του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου σε συνεργασία πάντα με το Στούντιο Βαρθαλίτης.

Πρόκειται για μια σουρεαλιστική , σατυρική Sci -Fi κωμωδία που δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο. Από τα στερεότυπα του παγκόσμιου κινηματογράφου έως το εκπαιδευτικό σύστημα και από το τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί η τηλεόραση στη χώρα μας μέχρι τις δυναμικές της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας.

2ο Βραβείο / 2nd Award: What if _Νίκος Βαριανίτης (Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας)
Ένα κινηματογραφικά δύσκολο και απαιτητικό στοίχημα κερδήθηκε. Στις τουαλέτες ένας μικρότερος μαθητής συναντάει τον μεγάλο και cool τύπο του σχολείου. Ονειρεύεται ξύπνιος ένα spaghetti western, μία ταινία μέσα στην ταινία. Με εξαιρετικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κοστούμια και μακιγιαζ, συνέπεια στα αισθητικά χαρακτηριστικά του western, αλλά και διάνθιση με στοιχεία νεοελληνικής οικογενειακής κουλτούρας, η ταινία μας έβαλε στον κόσμο της φαντασίας του πρωταγωνιστή και μας έκανε να σκεφτούμε ότι μια μικρή χειρονομία μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες.

3ο Βραβείο / 3rd Award: Μια Περίεργη Φιλία > Αλέξανδρος Βέρροιος
Η έφηβη Christine σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της συναντάει το Χάρο. Η ουσιαστική επικοινωνία μαζί του θα τη βοηθήσει να αισθανθεί χαρούμενη και τυχερή που είναι ζωντανή. Ο ίδιος ο Θάνατος θα της δώσει δύναμη να αγωνιστεί για τη ζωή της. Μια φιλοσοφική συζήτηση εξελίσσεται σε διδακτική καταδίωξη καταφέρνοντας να αναπαραστήσει στερεοτυπικά το Θάνατο χωρίς αυτό να έχει γκροτέσκα χαρακτηριστικά. Μας κέρδισε το δυνατό μήνυμα, οι καλές ερμηνείες και η επιτυχημένη ρεαλιστική απόδοση ενός κατεξοχήν εσωτερικού υπαρξιακού θέματος.

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ / SPECIAL AWARDS

Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Διαστημικά συντρίμμια _ 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
Η ομάδα των μαθητών/τριών χρησιμοποιεί άρτια τις τεχνικές stop motion – animation, εξελίσσοντας τα διαθέσιμα εργαλεία και παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη και συνεκτική δημιουργία. Οι σεναριακές αναφορές στην προηγμένη διαστημική τεχνολογία και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα συντρίμμια και χαλάσματα που δημιουργεί ο άνθρωπος και επιστρέφουν σε αυτόν, είναι ιδιαιτέρως εύστοχες και αναδεικνύουν μια σύγχρονη οπτική που εμπλέκει το σχολείο με επιστημονικά και φιλοσοφικά ζητήματα.

Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού: Έλα να μου πεις καληνύχτα _ Εργαστήρι Θεάτρου – Ξένια Καλογεροπούλου | Cinemathesis
Το έργο των παιδιών αναδεικνύει συγκινητικά την επίδραση της απουσίας του γονέα. Υπογραμμίζει τη συνθήκη αυτής της πυρηνικής έλλειψης στην οποία φαίνεται ότι συλλογικά “συνηθίσαμε” και φωτίζει το δικαίωμα των παιδιών για πλούσιες και γενναιόδωρες οικογενειακές σχέσεις σε μια εποχή που ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Κατά την άποψη του Συνηγόρου, οι δημιουργοί της ταινίας έμμεσα διατυπώνουν και ένα επείγον κοινωνικό αίτημα. Οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται συγκροτημένη υποστήριξη ώστε να τροφοδοτήσουν τη σχέση και επαφή με τα παιδιά τους απερίσπαστοι και εν τέλει να ανταποκριθούν στον γονικό τους ρόλο.

Βραβείο Νίκου Καβουκίδη: The steakhouse Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού

Περισσότερα για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, αλλά και για την Camera Zizanio μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Με πληροφορίες από το syrostoday.gr, camera Zizanio, olympiafestival.gr

Δείτε επίσης