ΑΔΜΗΕ- Σινιάλο εκκίνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυτικών Κυκλάδων

Προκηρύχθηκαν οι δύο διαγωνισμοί για του υποσταθμούς και τα υποβρύχια και υπόγεια καλώδια. Άνω των 300 εκ. ευρώ το σύνολο του έργου

απο Cyclades Open

Τη σκυτάλη για τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν τα νησιά των δυτικών Κυκλάδων.

Η λεγόμενη Δ΄ Φάση των Κυκλάδων μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε τους δύο διαγωνισμούς για το μεγάλο έργο συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ της υποβρύχιας διασύνδεσης των νησιών Θήρας, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με το Λαύριο.

Ο πρώτος διαγωνισμός για τον οποίο καλούνται να υποβάλλουν προσφορές οι ενδιαφερόμενες εταιρίες αφορά στην κατασκευή του υποσταθμού τύπου GIS ισχύος 150 Κιλοβόλτ Μέσης Τάσης Φολεγάνδρου και Μήλου καθώς και του αντίστοιχου υποσταθμού της Σερίφου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων των νέων υποσταθμών ανέρχεται στα 43,5 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός αφορά στη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση των υποσταθμών.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 265 εκ. ευρώ. Το συνολικό μήκος των υποβρύχιων καλωδίων ανέρχεται σε 353,2 χλμ. και των υπογείων σε 19,6 χλμ.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών έχει οριστεί η 8η Φεβρουαρίου.

Το έργο της τέταρτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η χρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους είναι στα 165 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δυτικών Κυκλάδων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2024.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρομικός/Χρήστος Κολώνας

Δείτε επίσης