ΑΕΚ: Απαγορεύεται με δικαστική απόφαση η πτήση του θαλασσαετού στο γήπεδο

απο Cyclades Open
ΑΕΚ: Απαγορεύεται με δικαστική απόφαση η πτήση του θαλασσαετού στο γήπεδο

Με ανάρτηση του ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (Naxos Wildlife Protection) ενημερώνει για την δικαστική εξέλιξη που αφορά τον “Οδυσσέα” ένα περήφανο θαλασσαετό που η ΑΕΚ χρησιμοποιούσε ως ατραξιόν στην έναρξη των αγώνων της στο γήπεδό της.

Η άδεια λειτουργίας παραστάσεων – εκδηλώσεων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες με τη συμμετοχή του Θαλασσαετού “Οδυσσέα” χορηγήθηκε στην ΠΑΕ ΑΕΚ με απόφαση του Δήμου Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις και τις οργανώσεις προστασίας άγριων ζωών, απλούς πολίτες, ακόμα και στους φιλάθλους της ΑΕΚ που διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς η συμπεριφορά απέναντι στο ζώο θεωρήθηκε κακοποιητική.

Η υπόθεση ακολούθησε την δικαστική οδό και το Εφετείο Αθηνών με απόφασή του απαγορεύει οριστικά να χρησιμοποιεί τον θαλασσαετό, αλλά και οποιαδήποτε άλλο πτηνό.

Ανάμεσα στα σωματεία που συνυπέγραψαν, προκειμένου ο θαλασσαετός να μην συμμετέχει σ’ αυτές της παραστάσεις είναι και ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Με την απόφαση 2467/ 2023 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανακηρύσσει ΑΚΥΡΩΤΕΟ το σύνολο της διαδικασίας έγκρισης των εναρκτήριων εκδηλώσεων με χρήση αετού στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της ΠΑΕ ΑΕΚ, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ν.Φιλαδέφειας-Ν.Χαλκηδόνας και, ως εκ τούτου, πιστοποιεί ως ΠΑΡΑΝΟΜΟ το σύνολο των εκδηλώσεων που ακολούθησαν.

Το κυριότερο στοιχείο πίσω από το σκεπτικό του Εφετείου, και με βάση του οποίου έλαβε αυτή την απόφαση, είναι ότι δεν συνέτρεξε η προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με χρήση του αετού, εκείνη της ύπαρξης πλαισίου λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων που να το απαιτεί.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αποτελεί συνέχεια της ένδικης αίτησης ακύρωσης των παράνομων παραστάσεων, με αριθμό καταχώρησης ΑΚ 1549/20-9-2022 της 20-9-2022, την οποία συνέταξαν και συνυπέγραψαν :

1) H Ομοσπονδία Φιλοζωικών Σωματείων με την επωνυμία «@ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ».

2) Το Σωματείο με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή – Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και την Διατήρηση της Βιοποικιλότητα»,

3) Το σωματείο με την επωνυμία «Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital – Πάρος ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ – ΑΛΚΥΟΝΗ».

4) Η Ένωση Προσώπων, κατ’ άρθρο 107 του Α.Κ., με την επωνυμία «SaveWild – Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής».

5) Η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Νέοι Πράσινοι – Neoi Prasinoi».

6) Το σωματείο με την επωνυμία «Naxos island wildlife protection ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ».

7) Το μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Elliniki Ornithologiki Etaireia».

Η ανάρτηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Δείτε επίσης