Αεροδρόμιο Σύρου: Κλειστό λόγω ασθένειας

απο Cyclades Open

Ταλαιπωρία αλλά και εκνευρισμό έφερε στους επιβάτες σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο «Δημ. Βικέλας» της Σύρου η ακύρωση πτήσης με προορισμό την Αθήνα, καθώς ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για την ακύρωσή της.

Ο λόγος της ακύρωσης ήταν το γεγονός πως αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος του Κλάδου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και Πληροφοριών Πτήσεων (ΑFISO) που υπάρχει στο αεροδρόμιο της Σύρου.

Το περιστατικό αυτό, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αν μη τι άλλο, είναι δυσφήμιση για το νησί της Σύρου και σίγουρα για μία ακόμη φορά αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που υπάρχουν και στον κλάδο των αερομεταφορών.

Είναι πολλοστή φορά που κλείνει ένα από τα αεροδρόμια της χώρας, και μάλιστα τη θερινή τουριστική περίοδο, εξαιτίας ασθενείας του μοναδικού υπαλλήλου του Πύργου Ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι, στο πρόσφατο παρελθόν για λόγους ασθένειας, κόπωσης ή εξάντλησης, είχαν κλείσει τα αεροδρόμια της Ικαρίας, Μήλου, Κοζάνης, Νάξου, Καστοριάς, Καστελόριζου, Σύρου και της Κάσου.

Αιτία ήταν και πάλι η ασθένεια του μοναδικού υπαλλήλου του Πύργου Ελέγχου που παρέχει υπηρεσίες Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου (Aerodrome Flight Information Service – AFISΟ). Οι υπάλληλοι AFISO, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων στο αντικειμένου της αεροναυτιλίας στην Ελλάδα επιτελούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στελεχώνοντας τους πύργους ελέγχου σε 15 περιφερειακά και νησιωτικά αεροδρόμια παρέχοντας πληροφορίες πτήσεως στα αεροσκάφη και εξυπηρετώντας αεροδιακομιδές.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μόνιμοι υπάλληλοι, 12 συνολικά, υπάρχουν μόνο στα 8 από τα 15 αυτά αεροδρόμια, ενώ στα υπόλοιπα 7 γίνονται έκτακτες μετακινήσεις ή αποσπάσεις από κεντρικές μονάδες της υπηρεσίας που και αυτές πλήττονται από λειψανδρία δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα.

Οι τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι μιλούν για εξάντληση του ελαχίστου προσωπικού που έχει απομείνει και αναγκάζεται να δουλεύει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής του χωρίς ρεπό-άδεια και χωρίς την απαιτούμενη ημερήσια ξεκούραση λόγω 24ωρου stand by για αεροδιακομιδές με φαινόμενα λιποθυμιών και απώλειας προσανατολισμού λόγω κόπωσης και για εντατικοποίηση της εργασίας λόγω αύξησης της αεροπορικής κίνησης.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος από τις 16/7/2023 που έληξε η εκπαίδευσή του παρέμεινε μόνος του εξυπηρετώντας συνεχώς, για όλα τα 24ωρα πέραν των επιβατικών ή διερχόμενων πτήσεων και τις αεροδιακομιδές, αφού η Σύρος είναι βάση ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, χωρίς τη δυνατότητα ανάπαυσης. Μάλιστα, η διοίκηση της ΥΠΑ είχε ενημερωθεί τόσο από τον ίδιο τον υπάλληλο, όσο και με επιστολή από το ΔΣ του συλλόγου, για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου.

Η εξάντληση του ελαχίστου προσωπικού που έχει απομείνει και η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω αύξησης της αεροπορικής κίνησης, υπογραμμίζεται, διαμορφώνουν επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβαινόντων, την υγεία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού και των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της χώρας μας γενικότερα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης