Αγρότες: Ώρα για αποφάσεις – Σήμερα η πανελλαδική συνεδρίαση

απο Cyclades Open
Αγρότες κινητοποιήσεις EE

«Ώρα μηδέν» για τους αγρότες, καθώς σήμερα τα μπλόκα θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους μετά και τη συνάντηση τους την Τρίτη, με τον πρωθυπουργό στην οποία ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα στήριξης. Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν απογοήτευση, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους.

Ειδικότερα, στις 12:00 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μπλόκα και καταλήψεις

Προς το παρόν πάντως, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ στα μπλόκα έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις: η μία πιο ήπια, προκρίνει την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και η άλλη προτείνει δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθοδο στην Αθήνα.

Μάλιστα, αγρότες προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από νωρίς το πρωί και δεν επέτρεψαν στους εργαζόμενους να εισέλθουν. Είχε προηγηθεί η κατάληψη του κτηρίου στην ζώνη ενεργούς πολεοδομίας στην Κοζάνη.

Σε νέες κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν οι αγρότες και χθες, ενώ την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, στην απογευματινή συνέλευση.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, η κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική. Ενώ και οι αγρότες της Παιονίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο τελωνείο των Ευζώνων και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια» 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι άλλα δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν και υποστηρίζουν ότι έγινε ένας πολύ ικανοποιητικός και ουσιαστικός διάλογος και πως ακούστηκαν όλες οι απόψεις των αγροτών. Επιπλέον, το Μαξίμου τονίζει ότι δόθηκαν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες είναι δίκαιες, ωστόσο διαμηνύθηκε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχουν σχέδια για περισσότερες παρεμβάσεις. Τέλος, η κυβέρνηση πιστεύει πως έχει μπει ένα λιθαράκι εκτόνωσης και πως οι αγρότες θα κατανοήσουν τα μέτρα και το όφελος που θα έχουν με αποτέλεσμα να μην φτάσουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα και τον αποκλεισμό των εθνικών οδών.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης