Αλάσκα: Γιατί τα ποτάμια βάφτηκαν πορτοκαλί – Ποιές οι επιπτώσεις σε πόσιμο νερό και αλιεία

απο Cyclades Open

Την απόχρωση του πορτοκαλί της σκουριάς πήρε το νερό σε πολλά ποτάμια και ρέματα στην Αλάσκα σε ένα φαινόμενο που έμοιαζε ανεξήγητο. Μέχρι χθες τουλάχιστον!

Σύμφωνα με μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η Αρκτική είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή της υφηλίου και καθώς το παγωμένο έδαφος κάτω από την επιφάνεια της γης λιώνει, απελευθερώνονται τα μέταλλα στις υδάτινες οδούς.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων

Ο χρωματισμός των ποταμών και των ρεμάτων θα μπορούσε να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο πόσιμο νερό και την αλιεία στις λεκάνες απορροής της Αρκτικής καθώς το κλίμα αλλάζει, είπαν οι ερευνητές.

«Όσο περισσότερο ερευνούσαμε, αρχίσαμε να παρατηρούμε όλο και περισσότερα πορτοκαλί ποτάμια και ρυάκια», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Jon O’Donnel. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες τοποθεσίες τα νερά μοιάζουν με χυμό πορτοκαλιού. Αυτά τα πορτοκαλί ρυάκια μπορεί να είναι προβληματικά τόσο από την άποψη ότι είναι τοξικά, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσουν τη μετανάστευση των ψαριών στις περιοχές αναπαραγωγής τους».

Η εξήγηση πάντως που έχει δοθεί είναι ότι ο μέχρι πρότινος μόνιμος πάγος της Αλάσκας αποθήκευε ορυκτά και καθώς το κλίμα θερμάνθηκε, τα μέταλλα που κάποτε ήταν παγιδευμένα εκτέθηκαν σε νερό και οξυγόνο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση οξειδίων.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης