Αλυκή Νάξου-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Ξεκίνησε η υπογειοποίηση καλωδίων [upd]

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Ξεκίνησε η υπογειοποίηση των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Αλυκή Νάξου. Ήδη μηχανήματα του δήμου εργάζονται στο σημείο, υπό την επίβλεψη αρχαιολόγου, αρχικά για το καθάρισμα της περιοχής απ’ όπου θα περάσει ο αγωγός με τα καλώδια.

Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου Γιάννης Ορφανός.

Το πρώτο στάδιο ξεκίνησε

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία υπογειοποίησης των καλωδίου του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή της Αλυκής Νάξου-Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ” ξεκίνησε σήμερα η υπογειοποίηση των γραμμών μέσης τάσης στην περιοχή του αεροδρομίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, που στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και της περιβαλλοντικής ευθύνης υλοποιεί το έργο αυτό, το οποίο θα συμβάλει ώστε να μην δούμε ξανά ανάλογες εικόνες νεκρών πουλιών…”

Η προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής Νάξου, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής και η σπουδαιότητά της

Υπενθυμίζεται πως η περιοχή της Αλυκής Νάξου αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής  (ΦΕΚ 652/Β/2004), ενώ πρόκειται για τον σημαντικότερο από οικολογικής άποψης υγροβιότοπο στις Κυκλάδες.

Όπως αναφέρει το WWF Ελλάς “η Αλυκή ή Αλυκές Νάξου είναι ο μεγαλύτερος και ίσως ο σημαντικότερος από οικολογική άποψη, υγρότοπος των Κυκλάδων και βρίσκεται περίπου 2 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Χώρας Νάξου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR422357000 και όνομα «Λιμνοθάλασσα Αλυκής Νάξου» (Ζαλίδης & Μαντζαβέλας 1994) και στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους του Αιγαίου (Κατσαδωράκης & Παραγκαμιάν 2007), ενώ έχει απογραφεί και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ματσάκης 1992). Είναι ένα σύστημα υγροτόπων που στο παρελθόν είχε διπλάσια έκταση αλλά σταδιακά συρρικνώθηκε. Τμήμα του είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για αλοπηγία, παραγωγή αλατιού σε βιομηχανική κλίμακα (αλυκή), ωστόσο η δραστηριότητα έπαυσε το 1986 (Petanidou 1999). Σήμερα υφίστανται τέσσερις διακριτές επιφάνειες ανοικτού νερού, με αλατότητες από εντελώς γλυκό μέχρι υπεραλμυρό.

(…)

Ο υγρότοπος αποτελεί σημαντικό σταθμό για χιλιάδες μεταναστευτικά υδρόβια και μη πουλιά. Τα μεταναστευτικά πουλιά είναι κυρίως ερωδιόμορφα και χαραδριόμορφα, αλλά και πολλές πάπιες. Μέσα στον υγρότοπο συμβαίνει ερασιτεχνική αλιεία και βόσκηση, ενώ η λεκάνη απορροής του καταλαμβάνεται από εντατικές και εκτατικές καλλιέργειες, την μεγαλύτερη και παραγωγικότερη γεωργική περιοχή της Νάξου. Τα εδάφη του υγρότοπου έχουν συμβάλλει πολύ σε αυτό. Επίσης περιβάλλεται από συνεχή διάσπαρτη και δόμηση από οικίες και ξενοδοχειακές μονάδες και φυσικά είναι πολύ κοντά στη Χώρα της Νάξου.

Η Αλυκή βρίσκεται εντός των ορίων Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 652/Β/2004). Ο υγρότοπος υποβαθμίστηκε σοβαρά από την κατασκευή του αεροδρομίου, ενώ συνεχίζει να πιέζεται ασφυκτικά από μπαζώματα, και στερεά και υγρή ρύπανση. Αν συνεχίζει έτσι, ο υγρότοπος θα συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό και η υποβάθμιση θα είναι μη αντιστρεπτή. [Επίσκεψη για την απογραφή: Γ. Κατσαδωράκης 4/2005].

Περισσότερες επιστημονικά στοιχεία για την περιοχή της Αλυκής Νάξου δίνει το WWF στο απογραφικό δελτίο που ακολουθεί:

Διαβάστε ακόμα για την Αλυκή ως καταφύγιο άγριας ζωής από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου:

Το Cyclades Open παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον της Νάξου κι έτσι φτάσαμε από νωρίς στο σημείο για ρεπορτάζ. Στο σημείο βρίσκονταν ο δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός. Όπως μας πληροφόρησε ξεκίνησε η πρώτη φάση για την υπογειοποίηση των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ ώστε πλέον να μην υπάρχει κίνδυνος για τα πουλιά που χρησιμοποιούν τον υγροβιότοπο-Καταφύγιο Άγριας Ζωής ως σταθμό κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Αυτό άλλωστε αποτελούσε κι ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου. Σε ερώτησή μας αν θα συνεχιστούν κάποια έργα σχετικά με την προστασία της περιοχής, όπως η περίφραξη και σήμανση με ειδικές ενημερωτικές πινακίδες πως πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή, ώστε να μην έχουμε κάθε καλοκαίρι να αντιμετωπίζουμε την παράνομη είσοδο αυτοκινούμενων-ή άλλων οχημάτων και ελικοπτέρων στην περιοχή-ο κ. Λιανός μας ενημέρωσε πως θα γίνουν πολλά έργα προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς προέχει ως αρχικό έργο η υπογειοποίηση των καλωδίων.

Αναφερθείς μάλιστα στο Ζ’ συνέδριο “Η Νάξος δια μέσου των αιώνων” μίλησε με θερμά λόγια για τις ανακοινώσεις που αφορούσαν τον φυσικό περιβάλλον της Νάξου και ειδικά της συγκεκριμένης περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις αυτές που έγιναν στην Αίθουσα 2 του συνεδρίου δεν μεταδόθηκαν διαδικτυακά, ωστόσο θα αναρτηθούν σύντομα, ώστε να μπορέσουν να λάβουν γνώση όσοι δεν μπόρεσαν να τις παρακολουθήσουν δια ζώσης.

Όσον αφορά το έργο τώρα, ο δρόμος θα καθαριστεί και θα σκαφτεί με τη δέουσα προσοχή εκατέρωθεν και κατά μήκος μέχρι και την διασταύρωση με την Στελίδα προκειμένου να τοποθετηθεί ο αγωγός με τα καλώδια.

Το έργο στην πρώτη φάση επιβλέπει αρχαιολόγος προκειμένου να βεβαιωθεί πως δεν συντρέχουν λόγοι που αφορούν αρχαιολογικά ευρήματα κλπ, ενώ γίνεται με τη συνεργασία όλων των σχετικών φορέων (Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, περιβαλλοντικοί φορείς κλπ).

Η υπογειοποίηση των καλωδίων ξεκίνησε και το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ξεκίνησε. Ελπίζουμε σύντομα να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα βήματα και φυσικά να μην αλλάξει καθεστώς ο χώρος της Αλυκής, αλλά να παραμείνει δημόσιου χαρακτήρα, καθαρός, με τη δέουσα προσοχή και φροντίδα, ως αυτό που είναι: ένα κόσμημα για τον τόπο που η προστασία του και η προσεκτική ανάδειξή του σημαίνουν πολλά και για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής μας και για την τοπική οικονομία.

Τέλος μια θερμή παράκληση: όσο γίνονται τα έργα οι οδηγοί, ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Δεδομένου πως στην συγκεκριμένη ευθεία του δρόμου αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, ας λάβουμε υπ’ όψιν μας πως εκτελούνται έργα κι ας μειώσουμε την ταχύτητά μας προς αποφυγή ατυχήματος.

Διαβάστε σχετικά άρθρα για την…πολύπαθη Αλυκή Νάξου στο Cyclades Open πατώντας ΕΔΩ

📸 Cyclades Open

Δείτε επίσης