Αμοργός: Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού ξεκινά τον Νοέμβριο

απο Cyclades Open

Η Αμοργός ετοιμάζεται για το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί αρχές Νοεμβρίου στο νησί.

Το φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησε το 2010, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμού και Τουρισμού «ΥΠΕΡΙΑ» και από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο παρουσιάζοντας μία μεγάλη γκάμα από τουριστικά και ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ. Από το 2017, το Φεστιβάλ είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Ταινιών Τουρισμού – CIFFT που δημιουργήθηκε το 1989 στη Βιέννη.

Φέτος, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν από 4 έως 9 Νοεμβρίου στο Aegialis Hotel & Spa. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το 19ο Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού, ΥΠΕΡΙΑ 2022, με κύρια θεματολογία τη γυναίκα, το περιβάλλον, τη γαστρονομία και τη διατήρηση & προστασία της φυσικής & πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ταυτότητα του φεστιβάλ

Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης και δικτύωσης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, πολιτικών, κινηματογραφιστών, σκηνοθετών και παραγωγών. Κύριος σκοπός του είναι η δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω οπτικοακουστικών μέσων ενώ επιχειρεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του εσωτερικού και του εξωτερικού τουρισμού, να διαδώσει και να ενθαρρύνει την εφαρμογή πράσινων πρακτικών στον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για κοινωνική ευθύνη και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και να ενθαρρύνει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ παραγωγών από όλον τον κόσμο.

Το φεστιβάλ προσπαθεί επίσης να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για την ανάπτυξη απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών, διαφημίζοντας την Αμοργό, τις Κυκλάδες και την Ελλάδα στο εξωτερικό. Οι ταινίες μικρού μήκους είναι μια καλή ευκαιρία για την προβολή του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της κάθε περιοχής και της χώρας γενικότερα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού δέχεται ταινίες για δύο διαγωνιστικά τμήματα. Η πρώτη ενότητα TourFilm αφορά ταινίες που σχετίζονται με την τουριστική προβολή και επικοινωνία ενώ η δεύτερη ενότητα DOC είναι αφιερωμένη σε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά προγράμματα  που προωθούν τον τουρισμό και τα τουριστικά προϊόντα.

Η ταινίες της πρώτης ενότητας λαμβάνουν μέρος στον εθνικό διαγωνισμό που είναι ανοιχτός σε ελληνικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, Δήμους, εθνικούς/ περιφερειακούς/ τοπικούς τουριστικούς οργανισμούς, διαφημιστικούς φορείς, ανεξάρτητους κινηματογραφιστές κ.λπ. που θα παρουσιάσουν  ταινία σχετική με ελληνικούς προορισμούς και τουριστικά προϊόντα. Ο διαγωνισμός αυτός είναι επίσης ανοιχτός για ξένους παραγωγούς ή κινηματογραφιστές που έχουν ταινίες που σχετίζονται με την Ελλάδα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού στη συνέχεια,  απονέμει τα Εθνικά Βραβεία Καλύτερων Ελληνικών Τουριστικών Ταινιών & Βίντεο. Αντιστοίχως,  οι υπόλοιπες ταινίες λαμβάνουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό.

5η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού

H 5η Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, παράλληλα με το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού, απευθύνεται σε φοιτητές και δημιουργούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε 5ήμερα εντατικά εργαστήρια που καλύπτουν τη βασική διαδρομή της κινηματογραφικής δημιουργίας, από τη σύλληψη μιας ιδέας έως την παραγωγή και τη διανομή.  Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού, συμμετέχοντας σε όλες τις προβολές, τις παρουσιάσεις και τις ομιλίες καθώς και στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Οι καθηγητές της 5ης Ακαδημίας Κινηματογράφου Αμοργού θα είναι οι: Laurence Koe – παραγωγός & σκηνοθέτης, Κώστας Σκύφτας – σκηνοθεσία κινηματογράφου, Bill Kyrou – αφήγηση, Κώστας Καρύδας – Post-production & Visual Effects, Κωνσταντίνος Μουτσινάς – παραγωγή ταινιών, Ανδρέας Λαμπρόπουλος – Φωτογραφία, Jonas Saul – συγγραφέας , Γιάννης Κουτσομίτης – παραγωγός & σκηνοθέτης.

Μια νέα και ξεχωριστή κατηγορία

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις και για τα παιδιά. Φέτος, μετά την επαφή με τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων του νησιού, μέσω του πρότζεκτ “Home”, προέκυψε η ξεχωριστή κατηγορία  που θα φιλοξενήσει μαθητικές ταινίες, «Τα παιδιά λένε την δική τους ιστορία». Τα παιδιά θα έχουν πλέον την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, συμμετέχοντας στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ, στέλνοντας τη συμμετοχή και την ταινία τους στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, στην κατηγορία “School Film Entry”.

Πιστεύοντας, πως ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά, μπορεί να βρίσκονται οι δημιουργοί του μέλλοντος και πως η εικόνα παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικοινωνία και στην πληροφορία, διαμορφώνοντας προσωπικότητες και συνειδήσεις, το φεστιβάλ Αμοργού προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν αλλά και να ακουστούν.

Δείτε επίσης