Άνδρος: Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σχεδιαζόμενη πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου

απο Cyclades Open

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο δεν συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Άνδρου, ωστόσο έχει επιλεγεί ως ωφελούμενος, επίκειται εγκατάσταση, σε ιδιωτικό χώρο, πιλοτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα μικρής μονάδας κομποστοποίησης στην περιοχή του Κάμπου Γαυρίου.

Δεδομένου του πολυδάπανου δικαστικού αγώνα, στον οποίο είχαν εμπλακεί οι κάτοικοι του Κάμπου Γαυρίου αναφορικά με οχλούσα βιομηχανική εγκατάσταση, στον οποίο μάλιστα δικαιώθηκαν, με κύριο στόχο τον περιορισμό της υποβάθμισης της περιοχής, η νέα εξέλιξη, που θέλει την πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης να εγκαθίσταται, μετά από αλλαγή της τελευταίας στιγμής, στον Κάμπο, έφερε την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, τόσο ως προς την χωροθέτηση της δραστηριότητας, όσο και ως προς την έλλειψη ενημέρωσης που υποστήριξαν ότι υπήρξε από πλευράς της δημοτικής αρχής.

Το ιστορικό

Την ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου ζήτησαν τα μέλη της μειοψηφίας, έπειτα από σχετική εισήγηση που είχε τεθεί προς συζήτηση σε διά περιφοράς συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, κατά την οποία είχε εγκριθεί η δωρεά, από πλευράς ιδιωτικής επιχείρησης, ποσού 35.000 ευρώ, για την προμήθεια από πλευράς του Δήμου ενός κλαδοτεμαχιστή και ενός οχήματος, αποκλειστικά για τις ανάγκες της αποκομιδής βιοδιασπώμενων αποβλήτων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού έργου.

Στο πλαίσιο του συμφωνητικού της δωρεάς, υπήρχε η αναφορά, πως ο Δήμος «θα αξιοποιήσει τον παρεχόμενο εξοπλισμό για τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Άνδρου και για την συλλογή τρεις φορές την εβδομάδα και για χρονικό διάστημα 20 μηνών του χωριστού ρεύματος των βιοαποβλήτων που θα συλλέγονται σε κάδους πορτοκαλί χρώματος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ENICBC MED-SIRCLES. Τα βιοαπόβλητα θα συλλέγονται από την περιοχή του Μπατσίου και του Γαυρίου του Δήμου Άνδρου και θα οδηγούνται την πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης που θα εδράζεται στον Κάμπο Γαυρίου».

Τα μέλη της μειοψηφίας, που συμμετείχαν στην Οικονομική Επιτροπή, έθεσαν ζήτημα έλλειψης ενημέρωσης, καταψηφίζοντας την εισήγηση, καθώς όπως υποστήριξαν, ουδεμία αναφορά είχε γίνει προς την τοπική κοινωνία, όσον αφορά σε λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ως εκ τούτου, κινήθηκαν οι διαδικασίες για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεδρίαση ειδικού χαρακτήρα.

Διευκρινίσεις σχετικά με το έργο

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων, πέραν του Δημάρχου Άνδρου, κ. Δημήτρη Λοτσάρη, διευκρινήσεις κλήθηκαν να δώσουν οι εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος, Δρ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  και κ. Γεώργιος Μάριος Λύτρας.

Όπως αποσαφηνίστηκε εξ αρχής, πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα, με συμμετοχή εταίρων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιορδανία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη, με όνομα ENI CBC Med – SIRCLES, που αφορά στην υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας, για τις οικονομικές ευκαιρίες σε επίπεδο απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης, στο οποίο συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μία ιδιωτική εταιρεία, εκ μέρους της Ελλάδας, ενώ ως τόπος διεξαγωγής του προγράμματος για τη χώρα μας, είχε επιλεγεί το νησί της Άνδρου.

Ο Δρ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η πιλοτική μονάδα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για κάδους κομποστοποίησης, οι οποίοι θα είναι κλειδωμένοι και θα χρησιμοποιούνται μόνον από τα νοικοκυριά που θα επιλεγούν να συμμετέχουν. Επιπλέον, για την λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προσληφθεί προσωπικό από όλη την Άνδρο, ενώ η τεχνογνωσία αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού, αναμένεται να αφήσει μία σημαντική παρακαταθήκη, για την διαχείριση των βιοαποβλήτων στο νησί, ως μία ιδιαίτερα ουσιαστική μέθοδο απομείωσης των σύμμεικτων αποβλήτων που καταλήγουν στις μονάδες ΧΥΤ.

Από τον Δρ. Λυμπεράτο τονίστηκε, πως είχε γίνει εκδήλωση – ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, με την συμμετοχή μάλιστα προέδρων από τις Τοπικές Κοινότητες Μπατσίου και Γαυρίου, όπου είχε γίνει παρουσίαση του προγράμματος και επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας και εξέλιξης του έργου.

Παρ’ όλα αυτά, διευκρίνισε, πως με τα τότε δεδομένα, υπήρχε συμφωνία με τοπικό ιδιώτη που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, προκειμένου η εγκατάσταση να υλοποιηθεί στον χώρο του (σε άλλη περιοχή, εκτός Κάμπου Γαυρίου). Επίσης, ο ιδιώτης, είχε συμφωνηθεί να παρέχει και τα οχήματα και τον εξοπλισμό που απαιτούνταν για την λειτουργία της μονάδας, έναντι αντιτίμου.

Ωστόσο, χωρίς αιτιολογία από την πλευρά του ιδιώτη, έπαψε την επικοινωνία του με τους εταίρους του προγράμματος, αναγκάζοντας έτσι τους υπεύθυνους να αναζητήσουν εναλλακτική λύση για την ομαλή πρόοδο του έργου. Έτσι, απευθύνθηκαν στον Δήμο Άνδρου, προκειμένου, μέσω δωρεάς, να προμηθευτεί τον εξοπλισμό και το όχημα που απαιτούνταν, αλλά και να βρεθεί ένας εναλλακτικός χώρος για την εγκατάσταση της πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης. Στη συνέχεια, ο Δήμος απεδέχθη την πρόταση, ενώ βρέθηκε νέος χώρος, αυτή τη φορά στον Κάμπο Γαυρίου, αλλά και πάλι εντός ιδιωτικής έκτασης. Η αλλαγή αυτή της χωροθέτησης, αποφασίστηκε μετά τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 και ως εκ τούτου, ήλθε από τον Ιανουάριο η εισήγηση προς τον Δήμο για την υλοποίησης της προαναφερθείσας δωρεάς.

Προβληματισμοί για την έλλειψη ενημέρωσης και την τοποθεσία

Από την πλευρά των μελών της μειοψηφίας – και ιδιαίτερα όσων προέρχονται από την περιοχή του Κάμπου Γαυρίου – άμεσα διαφάνηκε προβληματισμός, αναφορικά με την πιθανότητα υποβάθμισης της περιοχής, ένα σενάριο ενάντια στο οποίο πάλεψαν προσφάτως. Παρά τις διαβεβαιώσεις από τον Δρ. Λυμπεράτο, πως πρόκειται για μία πολύ μικρή και πιλοτική εγκατάσταση, η οποία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προκαλέσει όχληση, ούτε οπτική, ούτε περιβαλλοντική, ενώ ούτε υπάρχει περίπτωση διαφυγής οσμών, καθώς έχει τοποθετηθεί αντίστοιχη εγκατάσταση σε κεντρικότατο σημείο του Χαλανδρίου και υπάρχει εμπειρία από τη λειτουργία της, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας συνέχισαν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την τοποθεσία της, αλλά και με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν σχετικά με την αλλαγή της.

Επίσης και ο πρόεδρος της οικείας Τοπικής Κοινότητας, παρενέβη, σημειώνοντας πως αν και ήταν παρών στην ενημέρωση από πλευράς των εταίρων του προγράμματος για το έργο, ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικά με την αλλαγή της τοποθεσίας εγκατάστασης της μονάδας.

Τα πυρά «έπεσαν» στον Δήμαρχο Άνδρου, με μέλη της μειοψηφίας να κατηγορούν τη δημοτική αρχή για έλλειμμα ενημέρωσης. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος εξήγησε, πως ο Δήμος δεν αποτελεί εταίρο του προγράμματος, ώστε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε η εγκατάσταση γίνεται σε δημοτικό ή κοινόχρηστο χώρο και πως ο Δήμος προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τους εταίρους του προγράμματος, προκειμένου να μη χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία άντλησης τεχνογνωσίας, αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για την Άνδρο, κατόπιν του «ναυαγίου» της συνεργασίας με τον ιδιώτη.

Οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, κ.κ. Θεοδόσης Σουσούδης και Γιάννης Καπάκης, από την πλευρά τους, τόνισαν πως τέτοιου είδους ενέργειες είναι πάντοτε καλοδεχούμενες για τον τόπο, και αναγνώρισαν την συμβολή που θα έχει στην τοπική κοινωνία και στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Επεσήμαναν αμφότεροι όμως, πως το πρόβλημα που τίθεται αφορά αυστηρά στη χωροθέτηση και όχι στην υλοποίηση του προγράμματος στο νησί, προτείνοντας και οι δύο εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με την χωροθέτηση της μονάδας.

Απαντώντας, ο Δρ. Λυμπεράτος διευκρίνισε, πως δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, όπου ήδη από την πλευρά των εταίρων που εκπροσωπούν τη χώρα μας έχει υπάρξει ήδη καθυστέρηση, μετά την αλλαγή της τοποθεσίας, η επαναχωροθέτηση της μονάδας και τρίτη φορά, θα δημιουργήσει ζήτημα αξιοπιστίας των εταίρων, υπογραμμίζοντας πως λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος δεν τίθεται ζήτημα μετεγκατάστασης. Επιπλέον, υπογράμμισε ξανά, πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανενός είδους όχληση, ούτε επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς ο στόχος του προγράμματος αφορά αποκλειστικά στην προστασία του.

Η μειοψηφία τόνισε, πως στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν χρήσιμη μία ενημέρωση νωρίτερα των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των εμπλεκόμενων Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να έχει αποφασιστεί από κοινού μία λύση όσον αφορά στη χωροθέτηση, προτού αυτή η λύση αποδειχθεί μη αναστρέψιμη.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου

Δείτε επίσης