Αντιγριπικό εμβόλιο: Τι ισχύει φέτος – Ποιο θα χορηγείται από τα φαρμακεία δωρεάν και χωρίς συνταγή γιατρού

απο Cyclades Open

Διευκρινίσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό δίνει με ενημερωτικό του δελτίο το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την υγεία του πληθυσμού, καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Έπειτα από τις ανακοινώσεις του υπουργείου πως το εμβόλιο θα χορηγείται στα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή υπήρξε έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων, αλλά και συλλόγων ασθενών για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης από τα φαρμακεία, αλλά μόνο με ιατρική συνταγή.

Υπενθυμίζεται πως εχθές Πέμπτη με εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, προβλέπονταν τα εμβόλια της γρίπης να χορηγούνται δωρεάν αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Σήμερα πρωί Παρασκευής με δελτίο τύπου το υπ. Υγείας διευκρινίζει πως φέτος θα υπάρχουν δύο εμβόλια, το συμβατικό και το νέου τύπου. Το συμβατικό θα δίνεται δωρεάν από την 1η Νοεμβρίου (χωρίς συνταγή). Όποιος πολίτης επιθυμεί να εμβολιστεί νωρίτερα από την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ιατρική συνταγή, ενώ από 1η Νοεμβρίου δεν χρειάζεται συνταγή.

Για το νέου τύπου που θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών, θα χορηγείται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

  • Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
  • Εδώ και 13 χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως, τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.
  • «Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή» επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.
  • Το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
  • Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.
  • «Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους» καταλήγει το υπουργείο.

📸Van3ssa_/Pixabay

Δείτε επίσης