Απάνθρωπη δήλωση υποψηφίου της ΝΔ Σ. Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς που κάνει λόγο για διαλογή ασθενών λόγω κόστους!- Τι ακριβώς είπε (ηχητικό)

απο Cyclades Open

«Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»! σχολιάζει η Naftemporiki.gr για την απάνθρωπη δήλωση του γιατρού Σ. Πνευματικού, υποψήφιου βουλευτή με τη ΝΔ, για τους καρκινοπαθείς κάνοντας λόγο για διαλογή ασθενών με καρκίνο, θυμίζοντας τη γνωστή Αμερικανική ταινία. προτείνει ο γιατρός Σπύρος Πνευματικός.

Όσο κι αν επιμένει ο κ. Πνευματικός πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του και “απομονώθηκαν λέξεις”, η γνωστή “καραμέλα” δηλαδή, είμαστε σίγουροι πως καταλάβαμε σωστά τι ακριβώς εννοεί, όπως έχουμε καταλάβει προς τα που οδεύει η δωρεάν περίθαλψη και γενικά το κοινωνικό κράτος στα σχέδια της ΝΔ.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει το naftemporiki.gr

Συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός δήλωσε:

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή.

Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει; Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Οι δηλώσεις Πνευματικού από το 21:55′ και μετά:

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίδραση της Αθηνάς Λινού προκάλεσε η δήλωση του υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας, Σπύρου Πνευματικού για τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ.

Η κ. Λινού, μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε: «Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία. Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Για αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη 3 θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο κ. Πνευματικός είπε μεταξύ άλλων: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων.»

Σιγήν ιχθύος από τους Ιατρικούς Συλλόγους

Την ίδια στιγμή παρά την απάνθρωπη αυτή δήλωση κανένας ιατρικός σύλλογος της χώρας δεν έχει λάβει θέση μέχρι στιγμής δεδομένου της θέσης του κ. Πνευματικού.

Ενώ, και το Μαξίμου δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση όταν πριν λίγες ώρες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν ένα νέο ΕΣΥ και ότι πρώτιστο μέλημά του είναι η Υγεία στη χώρα.

Πηγή: naftemproriki.gr

Δείτε επίσης