Απόκοσμο θέαμα στον ουρανό: Μπλε σπείρα εντοπίστηκε από διαστημικό τηλεσκόπιο – Aυτή την εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες [video]

απο Cyclades Open

Μια εντυπωσιακή μπλε σπείρα, που περιστρέφεται σε μια τέλεια «δίνη», εντοπίστηκε πρόσφατα στον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Χαβάη. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ακόμα για εξωγήινη εισβολή.

Το απόκοσμο θέαμα καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο Subaru στην κορυφή Maunakea στο Big Island της Χαβάης. Λίγο πριν από τις 4:45 π.μ. στις 18 Ιανουαρίου, μια μικρή μπλε κουκκίδα ήταν ορατή μέσα σε μια «κουβέρτα» από αστέρια. Η κουκκίδα διογκώθηκε ταχύτατα μέχρι που μετατράπηκε σε μια περιστρεφόμενη μάζα με φωτεινές μπλε έλικες φωτός που ξεκινούσαν από το κέντρο της. Εξαφανίστηκε αργά κατά τη διάρκεια περίπου 15 λεπτών.

Οι επιστήμονες που βοηθούν στη λειτουργία του τηλεσκοπίου δήλωσαν ότι η «μυστηριώδης δίνη» πιθανότατα οφειλόταν σε μια εκτόξευση της SpaceX. «Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, η SpaceX εκτόξευσε έναν δορυφόρο σε τροχιά μέσης γης», ανέφερε το κανάλι του τηλεσκοπίου στο YouTube. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φαινόμενο σχετίζεται [με] τη λειτουργία της τροχιακής του ανάπτυξης».

Λίγες ώρες πριν από την άλλη άκρη της χώρας, η SpaceX είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο Falcon 9 GPS από τον σταθμό της Διαστημικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Η SpaceX, η οποία ανήκει στον Έλον Μασκ, έχει κυβερνητικά συμβόλαια με τη Διαστημική Αεροπορία. Σύμφωνα με το Space.com, σπείρες έχουν παρατηρηθεί στον ουρανό και μετά από άλλες εκτοξεύσεις της SpaceX. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εκτοξεύονται επιπλέον καύσιμα από το σκάφος.

Το τηλεσκόπιο Subaru λειτουργεί από κοινού από το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Φυσικών Επιστημών. Επειδή η κορυφή του Maunakea βρίσκεται πάνω από τα σύννεφα και δεν υπάρχει μεγάλη φωτορύπανση στα νησιά της Χαβάης, οι επιστήμονες μπορούν να καταγράφουν εξαιρετικά καθαρές εικόνες του διαστήματος– οι αξιωματούχοι της Χαβάης επιτρέπουν σε χώρες από όλο τον κόσμο να λειτουργούν τηλεσκόπια στην κορυφή του Maunakea. Αυτή την εβδομάδα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι θα παρακολουθούν για έναν σπάνιο πράσινο κομήτη που περνά από τη Γη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης