Απόκριες 2023: Λαμπαδηφορίες…το κακό θα ηττηθεί, το φως θα επιστρέψει! [video-φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

Εκατοντάδες κόσμου συμμετείχε φέτος στις Λαμπαδηφορίες, νεότερο έθιμο που κάθε χρόνο πραγματοποιείται το Σάββατο της Αποκριάς στη Νάξο.

Είναι η ώρα που το φως έρχεται να διώξει το σκοτάδι του χειμώνα και το προμήνυμα πως η άνοιξη δεν θ’ αργήσει να έρθει και μαζί της θα έρθει η αναγέννηση της Φύσης.

Τύμπανα, τσαμπούνες, αλαλαγμοί, δάδες με φωτιά “η παρέλαση της Λαμπαδηφορίας αποτελεί ένα κράμα απολλώνιων και διονυσιακών στοιχείων και θυμίζει τις τελετές που πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Νάξου προς τιμήν των Ολύμπιων Θεών” όπως αναφέρεται στο naxoscarnival.com.

Τα δυο τελευταία χρόνια δεν υπήρξε οργανωμένη κάθοδος στις λαμπαδηφορίες λόγω κορονοϊού, φέτος όμως ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους ντυμένος με λευκά σεντόνια, κρατώντας αναμμένες δάδες, βαμμένος μαύρο-άσπρο για να σκορπίσει το φως και τη μέθεξη.

Video Spiros Tampouratzis

Το naxoscarnival.com αναφέρει τα εξής:

Λαμπαδηφορίες: Η έμπνευση

Οι αποκριάτικες Λαμπαδηφορίες είναι το σήμα κατατεθέν του Ναξιώτικου Καρναβαλιού και πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας! Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη και επιβλητική παρέλαση, η ιστορία της οποίας συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η παρέλαση της Λαμπαδηφορίας αποτελεί ένα κράμα απολλώνιων και διονυσιακών στοιχείων και θυμίζει τις τελετές που πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Νάξου προς τιμήν των Ολύμπιων Θεών.

Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της παρέλασης είναι το φως (θεός Απόλλωνας) και η μέθεξη (θεός Διόνυσος). Για το καρναβάλι της Νάξου, οι Λαμπαδηφορίες είναι ένα σχετικά πρόσφατο έθιμο, το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα από μία παρέα της Κινηματογραφικής Λέσχης του νησιού, αγαπήθηκε γρήγορα από μικρούς και μεγάλους και έκτοτε καθιερώθηκε.

Η προετοιμασία

Κάθε απόγευμα του τελευταίου Σαββάτου των Αποκριών, πλήθος κόσμου ξεχύνεται στα σοκάκια της Χώρας και ανηφορίζει προς το Κάστρο. Απαραίτητα αξεσουάρ για τον καθένα; Ένα άσπρο σεντόνι και πολύ κέφι!

Το αρχικό σημείο συγκέντρωσης είναι η Σχολή των Ουρσουλινών, όπου οι ντόπιοι και πιο έμπειροι αναλαμβάνουν δράση για την προετοιμασία των υποψήφιων Λαμπαδηφόρων: βάφουν τα πρόσωπά τους με λευκό χρώμα και μαύρο γύρω από τα μάτια και το στόμα τους, τους ντύνουν με έναν λευκό μανδύα, τοποθετούν στάχυα στα μαλλιά και τη μέση τους και, τέλος, τους εξοπλίζουν με πυρσούς. Εκεί, το γλέντι αρχίζει από νωρίς! Κάθε σπίτι τριγύρω είναι ανοιχτό και άφθονη ναξιώτικη ρακή είναι διαθέσιμη για όλους.

Από το κάστρο μέχρι την παραλία

Κάπως έτσι, οι Λαμπαδηφορίες ξεκινούν και το Διονυσιακό Καρναβάλι της Νάξου κορυφώνεται! Οι Λαμπαδηφόροι πλημμυρίζουν τους κεντρικούς δρόμους της Χώρας και κατηφορίζουν προς την παραλία, με τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου καίνε το Κακό Πνεύμα.

Video από το thes.gr

Αναμμένες δάδες, ρυθμικοί ήχοι από κρουστά, αλαλαγμοί και κραυγές συνθέτουν μία άκρως σαγηνευτική ατμόσφαιρα που συναρπάζει κάθε επισκέπτη. Προτού ακόμη ο καρνάβαλος προλάβει να γίνει στάχτη, ο κόσμος γίνεται ένα, πίνοντας ρακόμελο ή οινόμελο και διασκεδάζοντας με χορούς και τραγούδια που κρατούν έως το άλλο πρωί!

📸Spiros Tampouratzis

Φωτογραφίες κειμένου: Νίκη Κεφαλά

Φωτογραφία εξωφύλλου: thes.gr

Δείτε επίσης