Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2024: «Διάλογοι στην ομίχλη»

Θεσσαλονίκη 14-15 και 16 Ιουνίου

απο Cyclades Open

Στις 14, 15 και 16 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι με τίτλο «Διάλογοι στην ομίχλη. Δύσκολα πράγματα στο παρελθόν και το παρόν».

Ο θεσμός των Αρχαιολογικών Διαλόγων ξεκίνησε το 2015 ως ένας διαρκής κριτικός και αναστοχαστικός διάλογος για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία (Αθήνα 2015, Μυτιλήνη 2016, Ιωάννινα 2017, Αθήνα 2018, Βόλος 2019, Σύρος 2023). Η βασική του μορφή είναι μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης ανοικτή σε όλους και όλες: αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, συντηρητές, πολίτες, συλλογικότητες και κινήματα – ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις, εργασιακούς, θεωρητικούς ή άλλους προσδιορισμούς, πέρα από ιεραρχίες και στεγανά.

«Χρησιμοποιώντας τη Θεσσαλονίκη και την αρχαιολογία ως εφαλτήρια σκέψης, επιχειρούμε να ανοίξουμε μια γενικότερη συζήτηση για όλα εκείνα τα “πράγματα” και τις ιστορίες τους που βυθίζονται μέσα στους ανέξοδους προσδιορισμούς μιας “ερωτικής” και “χαλαρής” πόλης ή δεν χωράνε στις κρυστάλλινες προθήκες του ένδοξου παρελθόντος. Αναζητούμε την ποικιλότροπη ανάδειξη των άδοξων και δύσκολων υλικών καταλοίπων, των κρυμμένων τοπίων, των μνημών, των μνημείων και των ομάδων που καλύπτονται από ομίχλη, της διαφορετικής οπτικής που εξοβελίζεται από κάθε “επιστημονική” συζήτηση, μέσα στο πλαίσιο των Αρχαιολογικών Διαλόγων που μας κάνει να αισθανόμαστε πάντοτε λιγότερο άβολα» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι, με βάση τις αρχές της κριτικής, του αναστοχασμού και της αντι-ιεραρχικής συζήτησης, συντονίζονται από πολυμελή, ανοικτή ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα που ανέλαβε –με γεωγραφικά κυρίως κριτήρια– να στηρίξει οργανωτικά τους Αρχαιολογικούς Διαλόγους της Θεσσαλονίκης, διατύπωσε τους βασικούς θεματικούς άξονες. Αυτοί περιστρέφονται γύρω από τις λέξεις-κλειδιά της φετινής συνάντησης και ενδεικτικά είναι:

—Η ομίχλη, με την έννοια της ελλιπούς, στρεβλωμένης ή διαθλασμένης ορατότητας πραγμάτων του απώτερου ή του πρόσφατου παρελθόντος, όπως είναι τα άγνωστα, τα κρυμμένα, τα τυχαία ή σκόπιμα εγκαταλελειμμένα μνημεία, τα μνημεία βορά του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, μέσα στον αστικό ιστό ή τις περιχαρακωμένες μουσειακές εκθέσεις.

—Αλλά, επιπλέον, η ομίχλη γύρω από κοινωνικές ομάδες που (εν δυνάμει) συνυφαίνονται με τα πράγματα του παρελθόντος, όπως οι «άλλοι», Εβραίοι, μουσουλμάνοι, σλαβόφωνοι, περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες κ.ά., αλλά και «εμείς», οι εκτάκτως εργαζόμενοι και μονίμως αγωνιζόμενοι.

—Η δυσκολία που παραπέμπει σε πράγματα του παρελθόντος τα οποία οι σημερινοί μας ηθικοί και πολιτικοί κώδικες χαρακτηρίζουν ως διαχειριστικά δύσκολα, επειδή σχετίζονται με τραυματικές μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος.

—Αλλά, επιπλέον, οι δυσκολίες που αναφύονται όταν επιχειρούμε εναλλακτικές κριτικές ανατομίες και ανατρέπουμε τις διαχειριστικές ευκολίες με τις οποίες μας έμαθαν να βλέπουμε το παρελθόν. Στο πεδίο αυτό εμπλέκονται και συνομιλούν οι «επαγγελματίες της διαχείρισης», τα κινήματα πόλης, οι συλλογικότητες και η κοινωνία των πολιτών γενικότερα μέσα στο τοπίο που διαμορφώνεται από τις εδώ και χρόνια προωθούμενες σχετικές πολιτικές.

Πέρα από αυτά, οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι της Θεσσαλονίκης φιλοδοξούν, και φέτος, να συμπεριλάβουν συμμετοχές που θίγουν και άλλα σύγχρονα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα της μελέτης και διαχείρισης του παρελθόντος, με τρόπο που να προκαλεί τον ουσιαστικό διάλογο και να δημιουργεί νέα ερωτήματα, σε βάρος των οριστικών απαντήσεων.

Στην Β’ Εγκύκλιο (πατήστε εδώ), περιλαμβάνεται το σύνολο των προτεινόμενων συνεδριών, στρογγυλών τραπεζών και παράλληλων δράσεων (εκθέσεις και περιηγήσεις) καθώς επίσης και οι αντίστοιχες κλειστές συμμετοχές.

Οδηγίες υποβολής

Τίτλος ανακοίνωσης/συμμετοχής σε δράση, περίληψη (έως 250 λέξεις) και αριθμός και τίτλος Ανοιχτής συνεδρίας ή στρογγυλής τράπεζας ή δράσης στην οποία θα θέλατε να ενταχθεί η πρότασή σας, πρέπει να αποσταλούν στο archaiologikoidialogoi2024@gmail.com  έως τις 30 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δείτε επίσης