Στο αρχείο λόγω παραγραφής καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην ενόργανη

απο Cyclades Open

Στο αρχείο, με τη σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, έχει τεθεί η εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες μέσω επιστολών σε θεσμικούς παράγοντες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στις αρχές Απριλίου 2021.

Οι αθλήτριες είχαν αποστείλει ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας και το περιεχόμενο της καταγγελίας δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονταν, «τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν “πώς να κάνουν σωστά την άσκηση”, άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν, ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα, υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλοτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής».

Μεταξύ αυτών υπήρξε και η δημόσια καταγγελία της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου, η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών και ότι όλοι στον χώρο γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα.

Παραγραφή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία εντόπισε και πήρε καταθέσεις από συνολικά 28 αθλήτριες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία, οι οποίες περιέγραψαν όσα έζησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που ξεκίνησε την έρευνα τον Απρίλιο του 2021. Μάλιστα τέθηκαν συγκεκριμένα εξαντλητικά ερωτήματα για όσα γίνονταν.

Στο 14σέλιδο πόρισμα-διάταξη της Εισαγγελίας φέρονται να περιγράφονται περιστατικά που ξεκινούν περίπου το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, φτάνοντας λίγο μετά το 2000. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιγράφηκαν κακοποιητικές συμπεριφορές όσον αφορά τη σωματική καταπόνηση της προπόνησης, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Αυτά όμως εντάσσονται, όπως κρίθηκε, σε πλημμεληματική διάσταση, άρα είναι παραγεγραμμένα, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξή τους.

Μία προς μία

Όσον αφορά στην περίπτωση της Μαρίας Παπάκου, η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών, αυτή εντάσσεται, πιθανόν, σε κακούργημα, αλλά έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών εξέτασε ενδελεχώς μία προς μία τις καταγγελίες και αποφάσισε να τις θέσει στο αρχείο τον περασμένο Αύγουστο. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε δυο μήνες αργότερα και η Εισαγγελία Εφετών.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης