Αυξήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα: «Εκτοξεύονται» τα βασικά είδη- Ισχυρή πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό

απο Cyclades Open

Φουντώνει αντί να σβήνει η «φωτιά» στα τρόφιμα, με τον λογαριασμό για τα ψώνια της εβδομάδας να έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα τρόφιμα αυξήθηκαν τον Μάιο σε ετήσια βάση κατά 11,6%, ανατιμήσεις που προστίθενται στο άλμα κατά 12,1% που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Χαρακτηριστικά, το ρύζι αυξήθηκε τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά 5,4%, τα αυγά κατά 4%, τα φρούτα κατά 7,6% και τα λαχανικά κατά 3,4%. 

«Πώς τα βγάζει πέρα ο Έλληνας καταναλωτής, η καθημερινότητά του, η επιβίωση του είναι πολύ δύσκολη», σχολιάζει ένας καταναλωτής στο Open.

«Κάνουμε δίαιτα για να φτιάξουμε σιλουέτα», λέει ένας άλλος. 

Οι αυξήσεις συνεχίζονται στα τρόφιμα παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,8%, το χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η πτώση του γενικού δείκτη οφείλεται στη βουτιά των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίουκατά 24,1% και 49,6% αντίστοιχα.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα η χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε αιφνιδιαστικά από τα 24 στα 32 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 33% μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, παρά τα υψηλά αποθέματα και τη χαμηλή ζήτηση από τη βιομηχανία.

Οι έμποροι αερίου θεωρούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα αυξήσουν τη ζήτηση για το καύσιμο ενώ στην άνοδο της τιμής συμβάλλουν και τα προβλήματα στην παραγωγή LNG στη Νορβηγία

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης