Buy now, pay later: Οι παγίδες της υπηρεσίας που κερδίζει έδαφος στον ταξιδιωτικό κλάδο

απο Cyclades Open

Όλο και περισσότερες εταιρείες δίνουν την επιλογή «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», ενώ στο «παιχνίδι» φαίνεται να μπαίνουν και οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις. Με την υπηρεσία αυτή, ο επισκέπτης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνει ένα ολόκληρο ταξίδι χωρίς να ανοίξει το πορτοφόλι του ούτε μία φορά και να καταβάλει τα έξοδα αργότερα, χωρίς όμως να επιβαρύνεται με υψηλούς τόκους. Υπάρχει όμως παγίδα στο σύστημα αυτό;

Με την στροφή προς το «buy now pay later», ο προγραμματισμός των ταξιδιών γίνεται ευκολότερος και πιο ευέλικτος, προσφέροντας στους ταξιδιώτες την δυνατότητα να κάνουν ταξίδια χωρίς να χρειάζεται να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους πρώτα ή να τους «στραγγίξουν» περιμένοντας τον επόμενό τους μισθό.

«Είμαστε μία κοινωνία διψασμένη για την πίστωση, λατρεύουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα χρήματα άλλων και να τους πληρώνουν ύστερα – ακόμη και εάν θα μας κοστίσει περισσότερο αργότερα», τονίζει στο Fast Company ο Henry Harteveldt επικεφαλής της Atmosphere Research, από πρόσφατη μελέτη της οποίας προέκυψε ότι τουλάχιστον 4 στους 10 Αμερικανούς αξιοποίησαν την υπηρεσία και μπόρεσαν να κάνουν ταξίδια.

Είναι ένας «μικρός, αλλά σημαντικός αριθμός» κατά τον ίδιο, ο οποίος σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού που οδηγεί προς τα επάνω τις τιμές των εισιτηρίων, των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, ακόμη και την διαμονή.

«Η ταξιδιωτική βιομηχανία υποστηρίζει πάντοτε ή είναι ανοιχτή σε μία μέθοδο πληρωμών, η οποία ωθεί περισσότερους ανθρώπους να κλικάρουν το κουμπί της αγοράς και δεν επηρεάζει ουσιαστικά το κόστος της πώλησης ή τα περιθώρια κέρδους ή μπορεί ακόμη να οδηγήσει τον κόσμο να ξοδέψει περισσότερο, εάν για παράδειγμα αυτό σημαίνει ότι κάποιος ενδέχεται να πληρώσει παραπάνω για ένα εισιτήρια ή να προσθέσει κι άλλα προϊόντα ή να αυξήσει την διαμονή του ή να αναβαθμίσει το δωμάτιό του – αυτό βοηθά τον πωλητή να βελτιώσει την επιχείρησή του», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με έρευνα των Qualtrics και Credit Karma τουλάχιστον το 60% των Αμερικανών έχει αξιοποιήσει την υπηρεσία «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» και δηλώνει ότι θα αυξήσει τη χρήση της. Ωστόσο, εξ αυτών, το 20% παραδέχθηκε ότι έχει προσπεράσει τουλάχιστον μία δόση αποπληρωμής, ενώ το 33% αυτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν είδε μείωση στο πιστωτικό του σκορ. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες επιτρέπουν την αποπληρωμή με πιστωτική, αυξάνοντας περισσότερο τα χρέη για τους καταναλωτές.

Ο Harteveldt τονίζει επίσης «ένα από τα πράγματα που θα παρακολουθώ είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, εάν εκτοξευθούν, πόσο θα απορροφήσουν οι οργανισμοί του “αγόρασε τώρα πλήρωσε αργότερα” και πόσο θα περάσει στον καταναλωτή και πόσοι άνθρωποι θα εξερευνήσουν άλλες μεθόδους»; Ο ίδιος επίσης προειδοποιεί ότι οφείλουμε να αποπληρώνουμε άμεσα όλα τα δάνειά μας, ανεξαιρέτως του ύψους τους.

Προς το παρόν όμως, παρατηρεί για τους καταναλωτές ότι «μετά από δύο χρόνια που περιορίστηκαν οι ζωές τους, όλοι θέλουν να τα κάνουν όλα και ταυτόχρονα». Επομένως, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι ο φόβος για συσσώρευση χρεών δεν απασχολεί για αυτό το καλοκαίρι τους καταναλωτές.

Πηγή: Money Review/Fast Company
📸 Bench Accounting/Unsplash

Δείτε επίσης