Χάνουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ 733.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ

απο Cyclades Open
ΕΦΚΑ: Αδιέξοδο για το 90% των οφειλών

Την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν να χάσουν από την 1η Μαρτίου σχεδόν 733.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες εάν δεν καταβάλουν τις οφειλές τους ή δεν τις ρυθμίσουν προκειμένου να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.

Υπενθυμίζεται πως στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας και πως μετά την ημερομηνία οι μη μισθωτοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι και πως δεν θα δικαιούνται εξετάσεις ή φάρμακα δωρεάν ή με συμμετοχή όταν θα επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά την covid εποχή όπου λόγω της κλειστής οικονομίας παρείχαμε διευκολύνσεις στους οφειλέτες και παρατάσεις της ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας» είχε αναφέρει προ ημερών σε συνάντηση με δημοσιογράφους η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, κλείνοντας το «παράθυρο» για νέα παράταση.

Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τα προστατευόμενα μέλη, για τα ανήλικα τέκνα των ασφαλισμένων αλλά και για τα άτομα με αναπηρία καθώς ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να τους παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Σημειώνεται δε πως πέρυσι δίνονταν στους οφειλέτες η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος. Δηλαδή μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ 400.000 από 733.000 οφειλέτες επέλεξαν να καταβάλλουν την ετήσια εισφορά υπέρ υγείας. Από τους 1,6 εκατ. μη μισθωτούς υπολογίζεται πως σήμερα περίπου 733.000 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα (έχουν οφειλές):

Από τους 733.000:

  • Πάνω από 165.000 μη μισθωτοί χρωστούν από 0 έως και 500 ευρώ
  • Συνολικά 95.000 μη μισθωτοί χρωστούν από 1.000 ευρώ έως και 3.000 ευρώ
  • Συνολικά 320.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές έως και 3.000 ευρώ
  • Πάνω από 130.000 μη μισθωτοί χρωστούν από 15.000 ευρώ και άνω
  • Συνολικά 400.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές από 3.000 ευρώ και άνω.

Παράλληλα εντός του Φεβρουαρίου θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις και θα τεθούν σε λειτουργία αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για :

τους συνταξιούχους που εργάζονται. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα δηλώνουν τα στοιχεία τους και το είδος της εργασίας τους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες). Υπενθυμίζουμε ότι από 01.01.2024 οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι λαμβάνουν στο ακέραιο τη σύνταξή τους. Αντί του πέναλτι 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα θα καταβάλλουν πέραν των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ασφαλιστικών εισφορών επιπλέον πόρο 10% επί των αποδοχών τους, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των επιδομάτων εορτών (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων) και αδείας.

για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που δικαιούνται επίδομα μητρότητας. Οι μητέρες υποβάλλοντας την ψηφιακή αίτηση θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν για εννέα μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό. Το υπουργείο εργασίας επισημαίνει ότι όσες μητέρες υπέβαλαν ήδη αίτηση στους φορείς μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δε χάνουν τη σειρά τους αλλά οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα. Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες.

Πηγή: Business News

Δείτε επίσης