Χάπι κατά του καπνίσματος: Έρχεται στην Ελλάδα, πόσο θα κοστίζει

απο Cyclades Open

Ένα νέο χάπι αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τον επόμενο μήνα και να συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στη διακοπή της επικίνδυνης και βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος.

Πόσο θα κοστίζει

Πρόκειται για μία φαρμακευτική ουσία η κυτισίνη που έχει χημική δομή παρεμφερή με αυτήν της νικοτίνης και που είναι ένα φυσικό προϊόν. Δεν είναι χημικό. Αυτή λοιπόν, όταν χρησιμοποιείται από τους καπνιστές, θα μπορέσουν να διακόψουν το κάπνισμα με μεγάλη ευκολία

Πρόκειται για ένα χάπι, το οποίο θα λαμβάνεται για ένα μήνα και το κουτί κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχαν καν θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς οι δύο και πιο γνωστές που κυκλοφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια, η μία έχει αποσυρθεί για να γίνουν βελτιώσεις, ενώ η δεύτερη έχει μεγάλη έλλειψη.

Οι 50αρηδες αυτοί που θέλουν να το κόψουν

Οι πενηντάρηδες είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των Ιατρείων διακοπής του καπνίσματος. Αναζητούν, μόνοι τους, βοήθεια για τη διακοπή της βλαπτικής συνήθειας, πριν να βιώσουν τις επιπτώσεις από τη χρήση του τσιγάρου. Το 80% των καπνιστών θέλουν να το διακόψουν και σε ένα ποσοστό 40% το έχουν προσπαθήσει, χωρίς ιατρική βοήθεια.

« Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν και τα δύο σκέλη της εξάρτησης από τη νικοτίνη, που είναι ο λόγος που συνεχίζουν να καπνίζουν οι καπνιστές και την ψυχολογική εξάρτηση και τη σωματική εξάρτηση. Αναφορικά με τη σωματική εξάρτηση που προκαλεί έντονο στερητικό σύνδρομο που πολύ καλά γνωρίζουν οι καπνιστές, έχουμε στη φαρέτρα μας τρία φάρμακα πρώτης γραμμής. Σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μία φαρμακευτική ουσία που έχει χημική δομή παρεμφερή με αυτήν της νικοτίνης και που είναι ένα φυσικό προϊόν. Δεν είναι χημικό. Αυτή λοιπόν, όταν χρησιμοποιείται από τους καπνιστές, θα μπορέσουν να διακόψουν το κάπνισμα με μεγάλη ευκολία» τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.

Καθημερινά 100.000 έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα

Την ίδια στιγμή, πολύ ανησυχητικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τους τους ανθρώπους που ξεκινούν σε καθημερινή βάση το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα καπνικά προϊόντα κερδίζουν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα μεταξύ των νέων, αφού υπολογίζεται ότι μόνο για το έτος 2022 το 12,5% των εφήβων στην Ευρώπη έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σύγκριση με μόλις 2% των ενηλίκων.

Σε ορισμένες χώρες της γηραιάς ηπείρου, τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι 2-3 φορές υψηλότερα από αυτά του παραδοσιακού καπνίσματος. Η χρήση του καπνού προσελκύει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων, λαμβανομένου υπόψη ότι σχεδόν 80.000-100.000 έφηβοι κάθε ημέρα παγκοσμίως ξεκινούν το κάπνισμα.

Πηγή: ethnos.gr

📸Andres Siimon/Unsplash

Δείτε επίσης