ΧΥΤΑ Νάξου: Η πυρκαγιά έσβησε, οι επιχωματώσεις συνεχίζονται στις μικρές εστίες [update]

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
ΧΥΤΑ Νάξου: Η πυρκαγιά έσβησε, οι επιχωματώσεις συνεχίζονται στις μικρές εστίες [update]

Όλη τη νύχτα συνέχιζε να καίει η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου κι ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης 8 μποφόρ στην περιοχή. Η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 3 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 24/01 στο κύτταρο του ΧΥΤΑ Νάξου πήρε γρήγορα διαστάσεις και επεκτάθηκε εντός του χώρου.

Με συνεχείς επιχωματώσεις έγινε προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά εκτός χώρου ΧΥΤΑ. Στο σημείο παραμένουν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής και 6 πυροσβέστες, αλλά και υδροφόρα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το περιστατικό είναι ακόμα ανοικτό, αφορά τον χώρο των απορριμμάτων, ενώ φορτηγά και μηχανήματα έργου πραγματοποιούν διαρκώς επιχωματώσεις.

Σε επικοινωνία του Cyclades Open με τον αντιδήμαρχο Σιδερή Νικόλαο που βρισκόταν στο σημείο μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί, η εικόνα από τον ΧΥΤΑ Νάξου είναι η εξής: Η φωτιά -εξωτερικά-έχει σβήσει, υπάρχουν μικρές εστίες και οι επιχωματώσεις συνεχίζονται. Σε ερώτησή μας, αν η αποκομιδή απορριμμάτων και η εναπόθεσή τους στον ΧΥΤΑ θα συνεχιστεί κανονικά ο κ. Σιδερής απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση και όλα θα εξελιχθούν απ’ την πορεία της κατάσβεσης και της τελευταίας εστίας στο κύτταρο του ΧΥΤΑ.

Για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Νάξου είναι χαρακτηριστικό ότι “επιστρατεύτηκαν” σχεδόν όλοι οι ιδιώτες του νησιού που διαθέτουν φορτηγά και χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εικόνα για την έκταση της ζημιά που έχει υποστεί ο χώρος απόθεσης απορριμμάτων από την πυρκαγιά, ούτε έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, με το σενάριο της αυτανάφλεξης να είναι το επικρατέστερο. Έρευνες για τα αίτια διενεργεί το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης αναφέρει με ανάρτησή του σχετικά:

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι μέσα στον ΧΥΤΑ της Νάξου όπου από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο το δυναμικό και τα μηχανήματα έργου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η φωτιά περιορίστηκε χθες και η επιχωμάτωση συνεχίστηκε έως τις 11.00 το βράδυ. Η άμεση αντίδραση, η αυταπάρνηση του ανθρώπινου δυναμικού και το πλήθος των μηχανημάτων μας βοήθησε σε τόσο γρήγορα αποτελέσματα.

Σήμερα το πρωί με την ανατολή του ηλίου συνέχισαν τα μηχανήματα την επιχωμάτωση και το έργο της πλήρους κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γραμματέας του περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αναφέρει σχετικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Από τη σημερινή μου επίσκεψη στο ΧΥΤΑ Νάξου φαίνεται ότι η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο. Ενεργοποιήθηκε άμεσα «το Μητρώο Εργοληπτών για την αντιμετώπιση έκτατων αναγκών» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εργάζονται από χθες μεταφέροντας χώμα από άλλες εκσκαφές, το οποίο στρώνουν στα επίπεδα ή το αποθέτουν στα πρανή πάνω από τις εστίες φωτιάς. Το έργο επιβλέπεται από μηχανικό του Επαρχείου Νάξου. Ο Δυτικός άνεμος σήμερα κατευθύνει την κάπνα και αιωρούμενα σωματίδια προς τον κάμπο των Εγγαρών και τη λιμνοδεξαμενή, με προφανείς συνέπειες στη διατροφική αλυσίδα και το πόσιμο νερό της πόλης.

Διαβάστε σχετικά:

Κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Μαργαρίτης

Δείτε επίσης