“Διάολε, φύγε από μπροστά μου, μου κρύβεις τον Θεό!”

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Οι καλλιτέχνες στο δρόμο…η Τέχνη στον δρόμο.

Οι άνθρωποι που μιλούν μέσω της τέχνης τους στην ψυχή σου είναι μια ακόμα ομάδα που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Λες κι έχουν βαλθεί ό,τι σου αναπτερώνει την ψυχή, το ηθικό, ό,τι σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, να στο τσακίσουν, να στο πατήσουν μπροστά στα μάτια σου να στο κάνουν κουρέλι, να μην έχεις που να βρεις καταφύγιο μέσα στην δυστοπική πραγματικότητα που ζεις, να μην μπορείς να εξυψωθείς, να ονειρευτείς, να ζήσεις, να είσαι άνθρωπος. να κοινωνήσεις με τα υψηλά νοήματα και ιδανικά.

Κι έπειτα λένε πως δεν φοβούνται την Τέχνη. Πάντα τη φοβούνταν, πάντα την ήθελαν αλυσοδεμένη και υποταγμένη στην υπηρεσία τους. Υπάκουη, συμβιβασμένη, να εργάζεται μόνο για εκείνα που οι ίδιοι επιτρέπουν, τα ακίνδυνα, τα απαλά, τα ρηχά, τα μιας χρήσης, σαν να είναι η τέχνη ένα ακόμα καταναλωτικό αγαθό, αρεστό στους αρεστούς κι όχι Παιδεία και μάθημα υψηλό, όχι εξύψωση, ελπίδα, έμπνευση, δημιουργία, χαρά, ελευθερία.

Σήμερα είναι ο υποβιβασμός των ανθρώπων της Τέχνης, αύριο τί;

Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται, βγαίνουν στον δρόμο, απεργούν, τραγουδούν. Οι καθηγητές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, με αιτία το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές των καλλιτεχνών, παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από την διαμαρτυρία έξω από το Εθνικό το βίντεο που ακολουθεί. Αυτή τη δύναμη φοβούνται. Αυτή που μπορεί να ενώσει χιλιάδες σε μια φωνή.

Δεν είναι υπερβολή. Είναι η αλήθεια που δεν χρειάζεται να περιμένουμε χρόνια για να μας αποκαλυφθεί. Άλλωστε η Τέχνη με την Ιστορία συμβαδίζουν. Ή για να το πούμε μ’ έναν στίχο πιο λακωνικά “Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσίες”.

*Το τραγούδι που ακούγεται στο video είναι το “Αιρετικό” του Γιάννη Αγγελάκα από τον δίσκο “Από δω και πάνω”-Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες

📸Jr Korpa/Unsplash

Δείτε επίσης