Δίκη ΧΑ-Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα και ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κ. Πλεύρη εντός της αίθουσας, παρουσία της έδρας

απο Cyclades Open

Τη βεβαιότητα ότι υπήρχε «κρατική ασυλία» προς τη Χρυσή Αυγή εξέφρασε η Μάγδα Φύσσα στην κατάθεσή της στη δίκη της Χρυσής Αυγής, απαντώντας σε ερωτήσεις, τονίζοντας πως ο γιος της ήταν στοχοποιημένος και για αυτό δολοφονήθηκε.

«Υπήρχε κρατική ασυλία σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους και σκότωνε αθώους πολίτες» σχολίασε η Μάγδα Φύσσα, θέλοντας να εξηγήσει πως φτάσαμε στη δολοφονία. «Οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν το απέτρεψαν, το βοήθησαν. Ένα μόνο έπρεπε να κάνουν, μια ασπίδα για να φύγουν τα παιδιά. Πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή και οι αστυνομικοί που ήταν εκείνο το βράδυ εκεί, ήταν ένα και το αυτό» ανέφερε η Μάγδα Φύσσα

Αναφερόμενη στην κοινωνική δράση του γιου της, είπε: «Ο Παύλος ήταν 34 χρονών. Σήμερα θα ήταν 43 και δεν τον άφησαν να ζήσει. Ήταν αντιφασίστας, αλληλέγγυος, βοηθούσε όπου μπορούσε και χρειαζόταν. Ήταν ένας ενεργός πολίτης». Πρόσθεσε δε πως: «Προφανώς ήταν στόχος από πριν. Το θέμα είναι η ταχύτητα. Πως έφτασε ένα ολόκληρο τάγμα σε δέκα λεπτά εκεί. Έχει σημασία στην οργάνωση, για αυτό τη λέμε εγκληματική οργάνωση. Έχει ιεραρχία, εκπαίδευση, όλα φανερά και με στοιχεία. Αυτά βέβαια τα γνωρίσαμε μετά, όχι πριν τη δολοφονία».

Εισαγγελέας: Υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι ήταν στόχος από πριν;

Μάρτυρας: Ναι μετά τις συλλήψεις, από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, το λένε κατηγορούμενοι ότι “το ψάχναμε το μπαστάρδι, τώρα θα τραγουδάει στον παράδεισο”.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν έτρεξε να φύγει;

Μάρτυρας: Η αξιοπρέπεια του δεν του επέτρεψε να τρέξει αλλά ήθελε να σώσει και τα παιδιά. Πίστευε ότι θα τα βγάλει πέρα μαζί τους. Ήταν δυνατό παιδί. Δεν περίμενε βέβαια αυτό.

Εισαγγελέας: Είχε κάτι πάνω του που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο;

Μάρτυρας: Μόνο το τσαντάκι του. Ούτε η παρέα του είχε κάτι…

Η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε σε όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν από τους κατηγορούμενους για να ενημερώσουν για την επίθεση με τελικό αποδεκτή τον Ιω. Λαγό. «Αυτή είναι η ιεραρχία. Κανείς δεν κάνει τίποτα αν δεν πάρει εντολή από τον ανώτερο. Αφού είχε γίνει η δολοφονία ο Λαγός επικοινώνησε με το Μιχαλολιάκο» εξήγησε, με τον Ιω. Λαγό να κοιτάει ανέκφραστος τη μάρτυρα και να κρατά σημειώσεις.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης γύρω από τον τρόπο ερωτήσεων που τέθηκαν προς τη Μάγδα Φύσσα, η πρόεδρος της έδρας σχολίασε για τη μάρτυρα: «είναι μη αυτόπτης μάρτυρας και λέει τα ίδια τόση ώρα…».

Σε άλλο σημείο, η μάρτυρας θέλησε να επισημάνει την ενόχληση της, τονίζοντας: “Επειδή μιλάμε για τη δικογραφία, τα 5,5 χρόνια διαδικασίας τα ξεχνάμε; Το τί τραβήξαμε εδώ μέσα; Τα έχουμε ξεχάσει;» αποσπώντας τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου”.

«Τα χτυπήματα ήταν επαγγελματικά»

Όπως ανέφερε, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, ο γιος της δέχθηκε τρία επαγγελματικά χτυπήματα. «Τα δυο χτυπήματα στην καρδιά ήταν θανατηφόρα. Αυτός που το έκανε ήταν εκπαιδευμένος. Το γράφει και η ιατροδικαστική» είπε.

Πρόεδρος: Να σας ρωτήσω… αν αμύνονταν ο κύριος Ρουπακιας; Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι φοβήθηκε..

Μάρτυρας: Από ποιον φοβήθηκε; Υπάρχει το βίντεο που δείχνει ότι πήγε με μεγάλη άνεση.

Εισαγγελέας: Πιστεύετε ότι αν ο γιος σας δεν φώναζε “με μαχαίρωσε”, θα είχε συλληφθεί ο Ρουπακιάς;

Μάρτυρας: Όχι. Θα είχε φύγει. Ήταν κανονισμένο να φύγει. Τους χάλασε το σχέδιο ο Παύλος γιατί άντεξε 4 λεπτά με τρεις μαχαιριές και ταυτόχρονα είχε έρθει το όχημα της αστυνομίας και εκείνοι οι αστυνομικοί επειδή ήταν σε υπηρεσία, έκαναν το καθήκον τους κάτι που δεν έπραξαν οι άλλοι αστυνομικοί.

«Το σχέδιο ήταν ο Ρουπακιάς να δολοφονήσει. Μαχαιρώνει και φεύγει με ένα οργανωμένο σχέδιο από μια εγκληματική οργάνωση που ήταν και πολιτικό κόμμα εκείνη την περίοδο» υποστήριξε η μάρτυρας.

Απειλές και βεβηλώσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, η Μάγδα Φύσσα σχολίασε πως ποτέ κανείς δεν την πλησίασε να συλλυπηθεί την οικογένειας του. «Ποτέ κανείς δεν είπε συγγνώμη. Όχι μόνο αυτό. Έχουμε στοχοποιηθεί και εμείς οι ίδιοι που τους έχουμε κατηγορήσει. Ακόμα και τώρα συγγενείς των κατηγορουμένων μας κοιτάνε περίεργα. Ακόμα εξακολουθούν να θεωρούν ότι εμείς τους κάναμε κακό, και όχι αυτοί σε εμάς» σχολίασε.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Μετά από αυτό δεν σταμάτησαν οι απειλές. Συνεχίστηκαν σε βάρος μας με το να περνάνε κάτω από το σπίτι, με το να βεβηλώνουν το μνημείο του παιδιού. Ήδη έχει βεβηλωθεί 4 φορές. Ακόμα και σήμερα μπορεί να περάσουν και να πετάξουν έντυπα. Στις αρχές περνούσαν και κάτω από το σπίτι μας με τις μπλούζες τις Χρυσής Αυγής, σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Ερωτήσεις του Λαγού προς τη Μάγδα Φύσσα

Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Ερωτήσεις γύρω από τη δολοφονία Τεμπονέρα και τη σχέση της με τη ΝΔ ξεκίνησε να υποβάλλει ο Ιωάννης Λαγός κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία συνεχίστηκε χτες Παρασκευή (07/10) στο Εφετείο, με τη Μάγδα Φύσσα να αντιδρά έντονα: «Μπορεί να μου κάνει ερωτήσεις; Έχω απέναντί μου και μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου. Είστε όλοι δολοφόνοι!».

Ο κατηγορούμενος πάντως, δεν σταμάτησε να επιτίθεται σε βάρος της μάρτυρος, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.

Λαγός: Είμαι δολοφόνος εγώ;

Μ. Φύσσα: Σωστά, μόνο εντολές έχεις δώσει…

Λαγός: Από που προκύπτει αυτό;

Μ. Φύσσα: Από το ότι είσαι μέσα;

Λαγός: Γνωρίζετε κυρία μου, πως ένας μάρτυρας είπε πως έχει μαγαζί δυο στενά μακριά από την καφετέρια Κοράλι, με κάμερες ασφαλείας και ο υπουργός Δένδιας πήγε να ζητήσει το υλικό;

Πρόεδρος: Δεν αφορά τη μάρτυρα.

Λαγός: Μα είναι σημαντικά πράγματα! Γνωρίζετε ποσό συχνά μιλούσα με τον Πατέλη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας;

Μ. Φύσσα: Όχι.

Λαγός: Δεν γνωρίζει τίποτα αλλά ξέρει ότι δίνω εντολές. Άμα δεν θέλει να απαντήσει σε τίποτα να το πει, είναι σε δύσκολη θέση το καταλαβαίνω.

Μ. Φύσσα: Εγώ είμαι σε δύσκολη θέση;

Αντίστοιχη ήταν και η εξέτασή της από τον συνήγορο του Ιωάννη Λαγού, Κων. Πλεύρη, ο οποίος μετά από τις αντιδράσεις της πολιτικής αγωγής υποστήριξε πως δεν είναι παράνομο να κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Πλεύρης: Είστε μητέρα πράγμα που σέβομαι απεριόριστα. Και εγώ είμαι πατέρας που παραλίγο να χάσω το παιδί μου. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν δυο άλλες μητέρες που τα δικά τους παιδιά δολοφονήθηκαν από εγκληματική οργάνωση και ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Καταδικάζετε αυτή τη δολοφονία;

Πρόεδρος: Μην απαντάτε.

Πλεύρης: Όταν λέτε να τελειώνουμε με τους φασιστές θέλετε να τους σκοτώσετε;

Μάρτυρας: Δεν σκοτώνουν οι αντιφασίστες, οι φασίστες σκοτώνουν. Να τελειώσει αυτό μέσω του λόγου.

Πλεύρης: Δηλαδή θέλετε να βάλετε στη φυλακή 500.000 ανθρώπους;

Μάρτυρας: Ευχαρίστως.

Πλεύρης: Λυπάμαι πολύ για το γιο σας…

Μάρτυρας: Μην λυπάστε πάρα πολύ.

Πλεύρης: Θα σας διαβάσω ένα ποίημα του γιου σας…

Μάρτυρας: Ο Παύλος δεν σκότωνε, έγραφε.

Πλεύρης: Αφήστε με.

Μάρτυρας: Όχι δεν θα σας αφήσω. Διαβάστε μου ένα του Γερμενή…

Πρόεδρος: Πού κατατείνει η ανάγνωση; Δεν θελουμε να μας διαβάσετε.

Παρέμβαση Παναγιώτη Φύσσα

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των υπολοίπων υπερασπιστών, μεταξύ των οποίων και του συνηγόρου του Γ. Ρουπακιά. Η ερώτησή του για τον τρόπο που διέφυγε ο εντολέας του – θέλοντας να καταδείξει πως αν ήταν οργανωμένο έγκλημα θα υπήρχε μέσο διαφυγής- προκάλεσε την έκρηξη του πατέρα του Παύλου Φύσσα.

Ο Παναγιώτης Φύσσας θέλησε να πάρει το λόγο για να απαντήσει στην ερώτηση του συνηγόρου. «Κυρία Πρόεδρε, είμαι ο πατέρας μπορώ εγώ να απαντήσω; Του είχαν κάνει χώρο να φύγει… Είχαν κόψει το δρόμο», είπε και κινήθηκε προς το δικαστήριο με τους δικούς του ανθρώπους και τους αστυνομικούς να τον συγκρατούν. «Πώς να σας απαντήσω εγώ γιατί σκέφτηκε αυτό και όχι το άλλο;», σχολίασε η Μάγδα Φύσσα.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κ. Πλεύρη

Ακραία πρόκληση με τον συνήγορο του Γιάννη Λαγού, Κ. Πλεύρη να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό προτού καν η έδρα απομακρυνθεί από τη δικαστική αίθουσα, λαμβάνουν χώρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση της Μάγδας Φύσσα που συνεχίζει να καταθέτει, σύμφωνα με την οποία: «Είναι πολιτικός κρατούμενος ο Λαγός; Θα τρίζουν τα κόκαλα των πολιτικών κρατουμένων».

Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Αμέσως, ο Κων. Πλεύρης πήρε το λόγο, λέγοντας πως στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια φαιδρή εικόνα με χειροκροτητές σε δικαστική αίθουσα.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης χαιρετά ναζιστικά στη δικαστική αίθουσα

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης χαιρετά ναζιστικά στη δικαστική αίθουσα /Τατιάνα Μπόλαρη EUROKINISSI

«Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετίσετε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;», σχολίασε η Μάγδα Φύσσα με το δικηγόρο να χαιρετά ναζιστικά πριν η έδρα φύγει από την αίθουσα.

«Δεν ντρέπεστε φασίστα; Δεν ντρέπεστε τόσα εγκλήματα; Ψόφα ρε», φώναξαν οι παρευρισκόμενοι με τη δίκη να διακόπτεται για λίγο.

Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα συνεχίζεται τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Πηγή: NEWS247

Φωτογραφίες κειμένου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Δείτε επίσης