Δήλος: το ελληνικό νησί κινδυνεύει να εξαφανιστεί κάτω από το νερό σε 50 χρόνια

απο Cyclades Open

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δήλο έκρουσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, λέγοντας πως το μικρό νησί, «κινδυνεύει να χαθεί. Το κάτω μέρος του νησιού είναι σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας και με μία μικρή άνοδο της στάθμης μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ένα κομμάτι του νησιού θα είναι κάτω από το νερό», δήλωσε.

«Θα βλέπουμε μπροστά μας ακραίες θερμοκρασίες, που θα γίνονται πιο ακραίες. Φοβόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που αποσταθεροποιείται το κλίμα», τόνισε ο  Κωνσταντίνος Συνολάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega.

Πρόσθεσε πως σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης θα υπάρξει ερημοποίηση, ενώ επισήμανε ότι δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Ανατολική Κρήτη.

Θα φτάσουμε στο σημείο να προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές αλλά αυτές να σβήνουν όποτε θέλουν

Εξέφρασε τον φόβο του για εκδήλωση mega-πυρκαγιών, που καίνε πάνω από 40.000 στρέμματα. «Πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο πως θα προσπαθούμε να σβήσουμε τις φωτιές, όμως αυτές θα σβήσουν όποτε θέλουν», είπε.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία λύση για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, καθώς και ο περιορισμός της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης στα τρόφιμα.

Όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι προέβλεψε, «Αυτό που θα αντιμετωπίσουμε είναι περισσότερη ξηρασία στα νησιά του Αιγαίου και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα». 

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης