Δήμος Σίφνου: Συζήτηση για δημιουργία αερογραμμής ελικοπτέρων στο νησί

απο Cyclades Open

Η δημιουργία της πρώτης αερογραμμής ελικοπτέρων στην Ελλάδα με στόχο την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση της προσβασιμότητας στο νησί της Σίφνου, με προγραμματισμένες πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νικόλαος Χρυσίνης, έδωσε το λόγο στη δήμαρχο και εισηγήτρια του θέματος, Μαρία Ναδάλη, η οποία ανέγνωσε την πρόταση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας hoper και Δήμου Σίφνου.

Η πρόταση μνημονίου συνεργασίας

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας hορs και του Δήμου Σίφνου περιγράφει τη συμφωνία και τη συνεργασία των δύο μερών στο πλαίσιο δημιουργίας της πρώτης αερογραμμής ελικοπτέρων στην Ελλάδα με στόχο την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση της προσβασιμότητας στο νησί της Σίφνου με προγραμματισμένες πτήσεις ελικοπτέρων καθ όλη τη διάρκεια ταυ χρόνου.

Τα δύο μέρη συμφωνούν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες δράσεων:

1. Πρόσβαση και Χρήση ελικοδρομίου: Η hoper έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες για την έναρξη προγραμματισμένων πτήσεων με ελικόπτερα μεταξύ Αττικής και Σίφνου, καθώς και αντίστοιχα μεταξύ της Σίφνου και άλλων νησιών στις Κυκλάδες. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για ένα ασφαλές πτητικό έργο με βάση τα διεθνή πρότυπα αεροπλοΐας, υπό την εποπτεία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και να διατηρεί σε ισχύ όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις του ελικοδρομίου από τις αρμόδιες αρχές. Ο Δήμος Σίφνου δεσμεύεται να παρέχει πιλοτικά για τον πρώτο χρόνο ελεύθερη πρόσβαση και χρήση στο δημόσιο ελικοδρόμιο για την προσγείωση/απογείωση πτήσεων.

2. Συντήρηση ελικοδρομίου: Ο Δήμος Σίφνου δεσμεύεται για τη σωστή συντήρηση του χώρου του ελικοδρομίου σύμφωνα με τα πρότυπα της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). Παράλληλα, η hoper θα συνδράμει στη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου καθιστώντας τον προσβάσιμο και φιλικό προς τους επιβάτες. Για τον ίδιο σκοπό η hoper θα προτείνει στον Δήμο Σίφνου ενέργειες που θα συμβάλλουν στην βελτίωση και αναβάθμιση του ελικοδρομίου.

3. Συντήρηση αίθουσας αναμονής: Η hορer θα αναλάβει τον εξοπλισμό του χώρου (πχ. καθίσματα, τραπεζάκια κτλ) ούτως ώστε να εξυπηρετεί τους επιβάτες. Παράλληλα ο Δήμος Σίφνου δεσμεύεται να συντηρεί το χώρο (καθαριότητα, υδραυλικά κτλ) ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

4. Στελέχωση τοπικής ομάδας hoper: Ο Δήμος Σίφνου θα προτείνει κατάλληλους υποψηφίους για τη στελέχωση τοπικής ομάδας της hoper και πιο συγκεκριμένα υπεύθυνο εδάφους (Ground Operations), καθώς και κατάλληλους συνεργάτες για μεταφορές ταξί. Η hoper Θα λάβει υπόψη τις προτάσεις διατηρώντας το δικαίωμα της τελικής επιλογής αυτών.

5. Σχεδιασμός προγράμματος πτήσεων: Ο Δήμος Σίφνου θα βοηθήσει την hoper στο σχεδιασμό προγράμματος πτήσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των ταξιδιωτών κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και τις ανάγκες του νησιού και κατά τους χειμερινούς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι του Δήμου Σίφνου θα γνωστοποιήσουν στη hoper τις ανάγκες των πτήσεων, καθώς και τις τοπικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.

6. Προώθηση προορισμού και υπηρεσιών: Η hoper δεσμεύεται να προβάλει το νησί της Σίφνου προς το κοινό ως προορισμό στο δίκτυά της, μέσα από την ιστοσελίδα της, τα κοινωνικά της δίκτυα αλλά και οποιαδήποτε άλλη προωθητική ενέργεια. Ο Δήμος Σίφνου Θα γνωστοποιήσει αντίστοιχα τις υπηρεσίες της hoper προς την τοπική κοινότητα, μέσα από τον επίσημο τουριστικό οδηγό του νησιού, τις ενημερώσεις προς την τοπική κοινότητα αλλά και με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνει χρήσιμη για το συμφέρον των κατοίκων του νησιού. Διευκρινίζεται ότι τόσο η προώθηση του νησιού από την hoper άσο και οι γνωστοποιήσεις των υπηρεσιών της hoper από τον Δήμο Σίφνου δεν θα πραγματοποιηθούν με χρηματικό αντάλλαγμα ούτε γεννούν συγκεκριμένη υποχρέωση κάθε ενός από τα δύο μέρη.

7. Δωρεάν πτήσεις: Η hoper θα παρέχει στο Δήμο Σίφνου έως πέντε (5) πτήσεις ετησίως χωρίς κόστος, για διάθεση στις ανάγκες του νησιού (έκτακτες ανάγκες πολιτών ή εργασίες του Δήμου).

8. Διάρκεια: Το μνημόνιο είναι αορίστου διάρκειας και δύναται να τροποποιηθεί ή λυθεί με νεώτερη έγγραφη συμφωνία των μερών ή έγγραφη επιστολή λύσης αυτού αντίστοιχα, τα αποτελέσματα της οποίας, στην δεύτερη περίπτωση. Θα επέρχονται στις 31 Οκτωβρίου του έτους εντός του οποίου αυτή κοινοποιείται στο άλλο μέρος..

Η παρέμβαση του Γιώργου Γεωργούλη για την Υγεία

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Γεωργούλης, ζήτησε τον λόγο από τον πρόεδρο και στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ελικόπτερα και αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα στον τομέα της Υγείας, στις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση του Π.Π.Ι. Σίφνου.

Παράλληλα, έθεσε και το μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς των εκτάκτων περιστατικών με πλωτό μέσο στο Νοσοκομείο της Σύρου κάτω από απαράδεκτες συνθήκες θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν με ελικόπτερο σε κεντρικά Νοσοκομεία της Αθήνας με ασφαλέστερο και γρηγορότερο τρόπο.

Στη συνέχεια πρότεινε την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, την υποστελέχωση και τον τρόπο μεταφοράς των εκτάκτων περιστατικών με το πλωτό μέσο και να ζητηθεί από τους Βουλευτές να παρέμβουν και να λύσουν το πρόβλημα άμεσα σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Έπειτα από την ανάγνωση του μνημονίου από την Μαρία Ναδάλη και τις όποιες παρεμβάσεις, ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου όπου προτάθηκε να εξουσιοδοτηθεί ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Ματζουράνης, ο οποίος λόγω της ιδιότητας του (Αντιστράτηγος ε.α. ) είναι ο πλέον κατάλληλος να συντάξει έγγραφο με ερωτήματα, ώστε να ζητηθούν διευκρινίσεις από την εταιρεία hoper σχετικά με τη στόλο της, την έδρα της και γενικότερα την θέση της στο χώρο της αερομεταφοράς. Το έγγραφο θα σταλεί στην γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου και στην συνέχεια να προωθηθεί στην εταιρεία hoper για απάντηση από μέρους της. Μετά τις απαντήσεις και διευκρινίσεις της εταιρείας θα επανέλθει το θέμα για συζήτηση σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Δείτε επίσης