Δωρεάν μαστογραφία: ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων

απο Cyclades Open

Ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Μαΐου η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Οι νέες ηλικιακές ομάδες αφορούν γυναίκες 45 – 49 ετών και 70 – 74 ετών, με το σύνολο των νέων δικαιούχων να ανέρχεται στις 566.494.

Η διαδικασία

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, καθημερινά γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία με μήνυμα (SMS).

Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 45-74 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr.

Η αποστολή του συνόλου των ενημερωτικών SMS για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49, που αφορά 318.358 γυναίκες δικαιούχους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 10 Μαΐου, ενώ η αποστολή των ενημερωτικών SMS για τις 248.136 γυναίκες δικαιούχους της ηλικιακής ομάδας 70 – 74 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 17/5/2024.

Το πρόγραμμα

Σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ.

Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε ΕΔΩ τις σχετικές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Δείτε επίσης